Freek Bartels

Op 3 januari zijn de repetities voor de musical Les Misérables van start gegaan in de Kunstlinie Almere. Na een toespraak van producent Hans Cornelissen mochten wij kort spreken met Freek Bartels die rol van Javert vertolkt.

Het is zo’n complex persoon

Kan je wat vertellen over wie je speelt?

“Ik speel inspecteur Javert. Hij wordt vaak een beetje gezien als de bad guy. Hij heeft ook zeker zijn zwarte kanten. Het is iemand die leeft volgens de wet en daar vrij rigide en strak in is. Hij is gevangenbewaarder geweest van Jean Valjean en spendeert een groot deel van zijn leven met het achterna jagen van hem. Alleen op het moment dat ze tegenover elkaar staan doet dat ook weer zoveel met zijn geweten en zijn plichtsgevoel. Dit is in een notendop wie Javert is.”

In 2008 speelde je de rol van Enjolras. Hoe is het om wederom mee te mogen doen aan Les Misérables?

“Heel bijzonder, want de kans dat zoiets gebeurt is niet heel groot. Ik had het ook echt niet verwacht. Voor mij was het destijds een springplank voor mijn carrière en zo is dat nu eigenlijk weer, maar dan voor het nieuwe talent. Dat ik daar dan weer onderdeel van mag zijn is heel gaaf. Het is zo’n mooi stuk. Niet voor niets wordt het al heel lang over de hele wereld gespeeld. De versie die we nu gaan spelen is eigenlijk al weer heel anders dan die uit 2008. Ik heb gewoon veel zin om er aan te beginnen.”

Voor mij was het destijds een springplank voor mijn carrière en zo is dat nu eigenlijk weer

Zie je overeenkomsten tussen jou en Javert?

“Nee, het staat vrij ver van mij vandaan. Dat is ook wel de reden dat ik hem wil spelen. Die behoefte voel ik wel als acteur om zo iemand te spelen. Het is zo’n complex persoon. Als ik dan kijk naar Enjolras, daar stond ik in 2008 veel dichterbij. Ik kwam net kijken in het vak. Enjolras is natuurlijk een student en de ambitie die je kan voelen als student kon ik daar wel mee relateren. Javert is totaal iemand anders. Hoewel ik hem niet zie als de slechterik, zoals veel mensen hem wel zien. Hij heeft gewoon bepaalde ideeën en gedachten die niet rijmen met anderen personages.”

Het verhaal van Les Misérables is best oud, op welke manier vind jij het verhaal vandaag de dag nog relevant?

“Er zijn nog steeds plekken in de wereld waar mensen tegen onrecht vechten en voor minderheden opkomen. Dat gebeurt vandaag de dag nog steeds doormiddel van een barricade die letterlijk een grote rol speelt in Les Misérables. De wereld zit sowieso nu in een periode waar overal allerlei ellende gaande is. Dus wat dat betreft is het, helaas, heel erg actueel.”

De versie die we nu gaan spelen is eigenlijk al weer heel anders dan die uit 2008

Naar welke scène kijk je het meest uit om te mogen spelen?

“De confrontatie. Eigenlijk het eerste moment dat Jean Valjean en Javert elkaar na lange tijd weer in de ogen kijken. Dat wordt volgens mij wel een spannend moment. Daar heb ik echt zin in.”

Les Misérables is vanaf februari te zien in verschillende Nederlandse theaters. Voor meer informatie en kaartverkoop: www.lesmiserables.nl.

Door Bellise von Raesfeld Meijer

Foto: Bellise von Raesfeld Meijer