Robin Hood de Musical

Een man die steelt van de rijken en dit geeft aan de armen. Dit eeuwenoude verhaal kent vele versies, maar deze productie van het Nationaal Jeugd Musical Theater laat zien dat een vrouw net zo stoer kan zijn. Het NJMT presenteert hun versie van Robin Hood, de musical.

Taboes van vroeger doorbroken

Het verhaal begint met Marian Leeuwenhart die na jaren terugkeert naar het kasteel in Nottingham. Hier schrikt ze als ze ziet hoe de stad er aan toe is. Het volk heeft honger, er zijn opstanden en niemand heeft geld. De rijken zijn daarnaast alleen maar rijker geworden. Na de dood van Marians vader heeft sheriff Rainault de macht gegrepen. Hij is meedogenloos en regeert met een ijzeren vuist. Hierbij heeft hij hulp van zijn neef Guy van Gisborne. Marian is het niet eens met zijn manier van regeren, maar haar stiefmoeder Sybella snoert haar de mond: een vrouw moet haar plaats kennen. Daarnaast wordt ze ook nog eens uitgehuwelijkt aan de sheriff. Langzaam ziet ze haar vrijheid verdwijnen. Wanneer drie mensen hard worden gestraft voor een klein onbenullig misdrijf, staat er een nieuwe held op. Met pijl en boog en een kap ver over het gezicht sluit deze Robin Hood zich aan bij een bende vogelvrijverklaarden in het bos. Zou deze nieuwe held het ongeluk van de armen kunnen omkeren?

Het spel, de dans en bovenal de zang is van hoge kwaliteit

Op het eerste gezicht lijkt het decor ietwat simpel en vraagt het om enige verbeeldingskracht. Toch wordt dit snel vergeten. Vooral de twee trappen, die te allen tijde op het podium staan, blijken van multifunctionele waarde. Van het kasteel tot in het dorp, minimale aanpassingen maken duidelijk waar de scène zich afspeelt. Kijkend naar het decor valt het op dat bijna alles gemaakt is van hout. Dit geeft een rustieke eigenschap die goed past bij de show. Daarnaast zien de kostuums er subliem uit.

De cast van Robin Hood is onwijs groot. Dit uit zich in een podium dat altijd gevuld is met acteurs. Tijdens de rustigere scènes worden er naast de scène tussen de hoofdrolspelers, ook nog andere bezigheden uitgebeeld door de overige acteurs. Leuk om naar te kijken, maar ook enigszins afleidend. Soms gebeurt er zelfs zoveel op het toneel dat je niet weet waar je moet kijken. Dit zorgt wel dat de vele kinderen in de zaal nooit verveeld zullen raken. NJMT werkt met veel jonge musicalacteurs. Dit zul je niet merken, want deze show is uitermate professioneel uitgevoerd. Het spel, de dans en bovenal de zang is van hoge kwaliteit. Vooral de zang van de rollen Marian (Lux Parser), Guy (Mats van der Hulst) en bendelid Kaylyn (Femke Stoffer) zijn noemenswaardig. Zij hebben een soulvolle en fijne stem om naar te luisteren. Daarnaast zingen ze, niet geheel onbelangrijk, spatzuiver. Met dit als start van hun carrière kunnen we in de toekomst veel van ze verwachten.

Deze musical is een spektakel voor jong en oud

In deze versie van Robin Hood worden taboes van vroeger doorbroken. Zo is er een non binair karakter, worden twee mannen verliefd en is de hoofdrol voor een vrouw die daadkrachtig strijd voor gelijkwaardigheid. Eigenlijk zou elk kind naar deze show moeten om te zien dat dit oké is. Maar ook de volwassenen kunnen iets leren van deze versie. Hoe dan ook is deze musical een spektakel voor jong en oud!

Robin Hood is nog tot en met 4 juni te zien in verschillende theaters. Meer informatie & tickets vind je op www.robinhoodmusical.nl.

Door Bellise von Raesfeld Meijer

Foto’s: Marije Slingerland en Joost van der Veer