First Date


Gisteren vond in het Reynaert Theater te Leuven de Nederlandstalige première van First Date plaats. Het Leuvense musicalgezelschap Mithe nam het op zich om deze Broadway musical te vertalen en te brengen met een cast bestaande uit liefhebbers met of zonder veel ervaring.

first2

Prettig gestoorde voorstelling

Iedereen kent wel de zenuwachtige en onwennige situaties die opduiken bij een eerste afspraakje. Twee vreemden moeten proberen elkaar te leren kennen zonder de ander af te schrikken. Het is altijd een moeilijke evenwichtsoefening. Zo vergaat het ook Casey en Aaron. Via gemeenschappelijke kennissen hebben ze een eerste afspraakje gemaakt in een gezellig restaurantje, waar een vreemde ober de dienst uitmaakt. Wanneer de stemmen van familie, vrienden en exen dan nog door hun hoofd beginnen te razen, is deze date niet voorbestemd tot succes.

De auteurs hebben uit het simpele verhaal ‘meisje ontmoet jongen’ geweldige situaties weten te breien

Mithe heeft het theater alvast omgevormd tot een gezellig restaurant. De extravagante ober heeft een goed uitgeruste bar, wat de protagonisten goed uitkomt (‘alcohol helpt je wat losser te zijn’). De introductie geeft een mooi overzicht van wat er allemaal wel eens kan gehoord worden op een eerste date. Dan leren we de hyperzenuwachtige Aaron en de half-verveelde Casey kennen. Dit afspraakje evolueert naar een prettig gestoorde voorstelling met bezoekjes van o.a. Google, Aarons rare ex en Casey’s bff. Het orkest zit mee in het restaurant, maar heeft verder geen rol in het verhaal.

first3

First Date is qua verhaal geen hoogvlieger. Maar de auteurs hebben uit het simpele verhaal ‘meisje ontmoet jongen’ geweldige situaties weten te breien. Zeer herkenbaar en hilarische momenten zijn het gevolg. Moeilijk om te spelen, zeker voor degenen die verschillende kleine personages brengen. Deze karakters liggen vaak mijlenver uit elkaar. Vermits iedereen bijna constant op scène zit, is er dus geen hulp van kostuumwissels. De sterkte van deze versie ligt in de geloofwaardigheid waarmee alle acteurs nagenoeg elk personage kunnen overbrengen. Casey, Aaron en de ober vormen een aangename en stevige ruggengraat waar de andere karakters mooi op aansluiten. Het orkest geeft visueel niet dadelijk een meerwaarde, maar klinkt zeer goed. Het lichtplan brengt iets extra aan verschillende scènes en versterkt zoals het hoort de emoties die aangereikt worden.

De sterkte van deze versie ligt in de geloofwaardigheid waarmee alle acteurs nagenoeg elk personage kunnen overbrengen

Enkele werkpuntjes blijven er ook nog. Vocaal is First Date geen gemakkelijk stuk. Het bereik dat je stem nodig heeft is breed en maakt dat de acteurs sommige songs niet met genoeg kracht kunnen brengen. Maar ze trekken zich er wel mooi door zonder in de fout te gaan. Waarschijnlijk speelt hier ook een beetje stress en/of onzekerheid mee. De verstaanbaarheid is niet steeds optimaal, soms door de tongtwisters, maar ook door de geluidsmix. Het orkest overstemt de stemmen regelmatig net iets te veel.

Een avondje entertainment, dat is wat Mithe je met deze First Date garandeert

Deze werkpunten doen uiteindelijk geen afbreuk aan je uiteindelijke beleving. Mede door de sterke acteerprestaties en het plezier en de passie die deze groep uitstraalt, kom je buiten met een zeer leuk gevoel. Een avondje entertainment, dat is wat Mithe je met deze First Date garandeert. 

first4

First Date speelt nog tot en met 23 december 2016. Meer info & tickets op www.musicalcompagniemithe.com.

Door Patrick Defort

Foto’s: Liesbeth Selleslach