Beauty and the Beast


Beauty and the Beast
is een verhaal dat altijd tot de verbeelding spreekt. Na het afspringen van de theaterversie van Music Hall vorig jaar, verrast Marmalade nu met de productie van een totaal nieuwe spektakel versie. Deze ging gisteren in première in Flanders Expo te Gent.

Meer tijd nodig

Knap meisje wordt verliefd op een vreselijk beest. Eeuwenlang verhaald en ook gezongen door de betoverde kokkin van de prins die door een toverfee in dat beest werd veranderd. Voor alle blaadjes van een betoverde roos gevallen zijn, moet de prins verliefd zijn geworden op een meisje. Zij moet ook hetzelfde voelen voor hem. Een even moeilijke opdracht als het is om deze musical in een spektakelversie om te zetten.

beautygent2

Maar moeilijk gaat ook dacht producent Marmalade. Het moet gezegd worden dat er op korte tijd iets indrukwekkend wordt neergezet. Het podium is een enorme roos. Het decor is weldoordacht en heeft enkele zeer mooie stukken (de majestueuze trap, cafémuur en dorpsfontein) maar overtuigt niet constant. De LED-wall is een heel mooie aanvulling en geeft een machtig effect bij de kasteelscènes. Bij andere projecties is de kwaliteit van het getoonde beeld te laag, waardoor je vreemde kleurschakeringen kan zien.

Het is niet zo duidelijk of deze versie een theatershow is dan wel een arena voorstelling

De cast presteert goed, maar kan de emoties niet helemaal overbrengen. De uitgestrektheid van het podium en de korte repetitietijd heeft hier zeker iets mee te maken. Uitblinkers zijn Peter Van De Velde die een heerlijke Lumière neerzet en Dieter Troubleyn die er staat als macho Gaston. Jan Schepens als het Beest en Eline De Munck als Babette zijn ook zeer aangenaam. Josje Huisman slaat zich goed doorheen deze zware opdracht, al klinkt niet elke song even toonvast. Ivan Pecnik (Tickens), Peter Thyssen (LeFou), Barbara Dex (mevrouw Pot) en Saskia Shäfer (La Commodia) hebben meer moeite om boven de massa uit te stijgen. Dit ligt echter niet altijd aan hun prestatie, maar ook aan regie- en scriptkeuzes. Sommige rollen zijn spijtig genoeg uitgehold, waardoor het personage niet goed meer uit de verf komt.

beautygent4

Het is niet zo duidelijk of deze versie een theatershow is dan wel een arena voorstelling. Het spektakelgehalte ligt hier voornamelijk in de grootsheid van het podium, decor en ensemble. Maar verder zijn er weinig extra’s om de acteurs te helpen het publiek constant mee te nemen in het gevoel. Een heel mooi voorbeeld dat er wel is, zijn enkele vliegende boeken. Een waarlijk magisch moment, meer van dit zou deze show dadelijk een dimensie opwaarderen. De regie is prima gedaan op de scènewissels na. Deze gebeuren telkens op dezelfde manier, wat een beetje saai wordt na verloop van tijd.

Marmalade is totaal nieuw in het genre en dat kan je zien

Deze Beauty and The Beast heeft zeker nog groeipotentieel. Sommige zaken gaan sowieso nog groeien en de acteurs hebben kwaliteit genoeg in huis om de chemie nog eens zo groot te laten worden. Het omvangrijke ensemble geeft veel energie en enkele groepsdansen zijn zeer fijn om te zien. Ze lijken wel voornamelijk gemaakt te zijn om mooi te zijn als je er frontaal op kijkt, niet zozeer van de zijkanten. Spijtig genoeg blijven enkele choreo’s op het niveau ‘dans’ steken en stijgen ze (nog) niet daarboven uit. Typevoorbeeld is hier het gevecht tussen het Beest en de wolven. Meer gevecht, minder dans gaat dit eens zo geloofwaardig maken.

beautygent3

Marmalade is totaal nieuw in het genre en dat kan je zien. dE kwaliteit en kunde van cast en creatives belooft zeer veel! Niet alleen voor volgende producties, deze show zal vast en zeker nog veel sterker worden. Maar nu waren ze er helaas nog niet klaar voor.

Beauty and the Beast speelt nog tot en met 2 januari in Flanders Expo te Gent. Info & tickets op www.beautyandthebeast.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier