Er was eens

Er was eens. Ook bij Deep Bridge hebben ze door dat dit het begin is van heel veel sprookjes. Dus waarom geen verhaaltje maken waar veel sprookjesfiguren bij elkaar komen? Dit gecombineerd met enkele bekende en nieuw geschreven nummers en je kan een leuke show maken. Goed gedacht van dit jong productiehuis en het resultaat mag er wezen!

Innovatie die werkt

Dit nieuwe, moderne en combinatiesprookje draait rond het leven van vier prinsessen. Assepoester (Helle Vanderheyden), Rapunzel (Shauni Rau), Doornroosje (Tinne Oltmans) en Sneeuwwitje (Anne Van Opstal) wonen in het sprookjesrijk bij mama Koningin (Deborah De Ridder) en papa Koning (Walter Baele). Ze hebben van hun tante Heks nieuwe speeltjes gekregen in de vorm van smartphones en tablets. Social media en spelletjes beheersen nu hun leven. Maar hoe zullen ze ooit een prins ontmoeten als ze aan hun schermpjes blijven plakken?

Er is heel veel humor in deze voorstelling, zowel voor jong als oud wat de sfeer heel luchtig houdt

De opstelling op het podium toont dadelijk waarom deze Er was eens nog een Sprookjesconcert wordt genoemd. De live band onder leiding van Pietro Ramman is prominent aanwezig en het decor is summier, summier maar zeer spitsvondig. Een groot, opengeslagen sprookjesboek met een enorme opening op het linker blad, wordt door middel van projecties veelzijdig gebruikt. Met behulp van enkele rekwisieten en toneeldoeken worden er verder in de show nog andere locaties gesuggereerd. Dit werkt allemaal goed en de eenvoudige aanblik stoort je verder geen moment.

Het verhaal is zeer leuk bedacht en uitgewerkt. In het begin duurt het net iets te lang, de Heks (Jasmine Jaspers) en haar dochter Sterrekind (Charlotte Campion) worden uitgebreid geïntroduceerd. Maar eenmaal de situatie duidelijk geschetst is, loopt het verhaal verder als een trein. Sterrekind fungeert als verteller van het verhaal en zorgt ook voor een tere plek bij de slechte Heks. Haar liefde voor haar dochter maakt dat deze heks een dubbele bodem heeft en levert een verfrissend personage op. Ook de prinsessen hebben een extra karaktertrekje gekregen en durven te rebelleren tegen hun ouders. De Prinsen moeten een doorgedreven training en coaching van Sterrekind volgen om het hart van de prinsessen te kunnen winnen. Er is heel veel humor in deze voorstelling, zowel voor jong als oud wat de sfeer heel luchtig houdt.

De techniek laat de performers wat in de steek door een obstakel te vormen in plaats van een hulpstuk

De regie is overzichtelijk gehouden zodat de verhaallijn altijd goed te volgen is. De acteer- en zangprestaties zijn heel goed en de toevoeging van een ensemble zorgt voor voldoende vulling in de scènes die daarom vragen. Een echte uitblinker is er niet, maar Walter Baele krijgt het meeste de lachers op de hand. Jasmine Jaspers, Charlotte Campion en Deborah De Ridder verdienen credits voor de vertolking van hun ingewikkelde relaties in spel en zang. De prinsen (Johan Kalifa Bals, Matthew Michel, Laurenz Hoorelbeke en Aaron De Veene) hebben ook in dit sprookje niet veel in de pap te brokken. Ze blijven karikaturen in prachtige kostuums, maar doen dit dan ook vlekkeloos, elk in zijn eigen stijl. Ook de chemie met de prinsessen is leuk om te zien.

Zeer spijtig is de kwaliteit van het geluid, waar de stemmen veel te stil klinken tijdens de nummers, zo stil dat je de echo van de monitors op de scène hoort. Het lichtplan is mooi, maar zeer storend door het veelvuldige verblindend licht de zaal in. Elke keer je als toeschouwer verblind wordt, ben je het spel op de scène kwijt!

Er was eens is een heel leuke creatie, een innovatieve insteek in het verhaal opgefleurd met sprookjesmuziek

Er was eens is een heel leuke creatie, een innovatieve insteek in het verhaal opgefleurd met sprookjesmuziek. Zowel voor de ouders als voor de kinderen is dit een grappig verhaal, waar ook een beetje herkenbaarheid in steekt. De techniek laat de performers wat in de steek door een obstakel te vormen in plaats van een hulpstuk. Een vervolg met de sprookjes rond de boze wolf of spoken mag alvast geschreven worden want deze Er was eens smaakt naar meer!

Er Was Eens speelt nog op 29 september in de Capitole te Gent. Meer informatie & tickets vind je op www.deepbridge.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier