Entre Les Lignes

Met vijf zijn ze, bij Les Quatre au Quai, want de geweldige muzikale ondersteuning van pianist Gunther De Backer is zowat onontbeerlijk bij wat “Les Quatre” op scène zetten. Hun naam hebben ze ontleend aan de voormalige Gentse bistro annex kunstgalerie “Quai des Arts” waar ze tijdens de Gentse Feesten van 2015 voor het eerst hun vriendenproject openbaar maakten.

Sfeer, ambiance en plezier

Sindsdien behoren zij tot de betere rondtoerende groepen in de Vlaamse amusementssector, wat niet wegneemt dat ze voorheen onbekenden waren voor theaterminnend Vlaanderen.  Steve De Schepper, Steven Colombeen, Hendrik Lebon en Jolijn Antonissen hebben hun sporen al ruimschoots verdiend in diverse theater-, musical-, film-, en dansvoorstellingen. En dat niet alleen als uitvoerende artiesten, maar ook als schrijvers, regisseurs en theatermakers. Het concept van deze groep omvat voorstellingen rond het Franse chansonrepertoire met een ferme vleug humor en een interactief publiek. Met Entre Les Lignes zijn ze als Les Quatre au Quai aan hun derde selfmade productie toe, en Musical Vibes mocht er op de première bij zijn.

Deze groep schotelt ons met een ongeziene frisheid en een soort valse nonchalance een gigantisch bord amusement voor waar we behoorlijk van onder de indruk zijn

Een theatervoorstelling meenemen midden de werkweek is vaak de ideale routinebreker, een verademing in de drukte van ons dagelijkse bezigheden. Bij Les Quatre au Quai is dat een understatement. Deze groep schotelt ons met een ongeziene frisheid en een soort valse nonchalance een gigantisch bord amusement voor waar we behoorlijk van onder de indruk zijn. Wie niet zo chanson-minded is en vreest dat de voorstelling een saaie aaneenrijging van Franstalige liedjes is, kan op beide oren slapen, want dat is het helemaal niet. Op een bijzonder grappige manier, en met respect voor de taal, wordt met woorden en taal gespeeld op een bedje van kwalitatieve muzikaliteit. En als de zangpartijen dan ook nog eens van een meer dan respectabel niveau zijn, doorspekt met wat heerlijke danspasjes brengt dat het publiek in een bijzondere sfeer.

Vanavond hebben Les Quatre een soort “pop-up radiostudio” opgezet en met de financiële steun van Stad Gent gaan ze een radioprogramma uitzenden. Pure fictie dus. Luisteraars kunnen bellen met verzoekjes, vooral Franstalige liedjes, en belangrijk is welke boodschap er achter zit. De start loopt niet van een leien dakje, maar al gauw staan de telefoons roodgloeiend. Naast de ernstige luisteraar die een mooie herinnering wil delen, bellen er uiteraard ook grapjassen met minder ernstige verzoekjes. Het gaat opeens zo hard dat er zich zelfs een gebrek aan Franstalig materiaal aandient en de vier op zoek moeten gaan naar Nederlandstalige liedjes en die zelf vertalen naar het Frans. De resultaten zijn hilarisch, doch bewonderenswaardig. Bovendien zit je opeens midden in een dynamische wedstrijd waarbij het publiek getest wordt op zijn kennis van het Franse lied. Sfeer, ambiance en plezier brengen. Daar draait het om bij Les Quatre, en ze slagen erin met grote onderscheiding.

Op een bijzonder grappige manier, en met respect voor de taal, wordt met woorden en taal gespeeld op een bedje van kwalitatieve muzikaliteit

Schitterende productie, sterk gebracht met fijn gevoel voor timing, straf gezongen, met zowel ontroerende als heel grappige passages. Een aanrader en publiekstrekker om te boeken voor culturele centra en theaters en een heel leuke ervaring om het als publiek te gaan bekijken.

Meer informatie over Quatre au Quai en boekingen vind je op www.les4auquai.be.

Door Jean Paul De Corte

Foto: Gallery Olympe Tits