Ellen Vander Heyden

Het Oord is vanaf zaterdag 27 maart te beluisteren via verschillende streaming media. Deze fictieve podcast vormt een welgekomen afwisseling in deze dagen waar theaters en opnamestudio’s gesloten zijn. Voor zeven weken lang gaan we in dit verhaal mee kunnen stappen. Musical Vibes sprak met Ellen Vander Heyden, auteur en regisseur van Het Oord.

Nadenken over het achterliggende

Heb je je op iets specifieks geïnspireerd voor het verhaal van Het Oord?

Ik ben enorm gefascineerd door menselijke psychologie, en dan specifiek ook door cults. Hoe mensen zo ver worden meegesleurd in bepaalde situaties, hoe iemand een groep zo ver kan krijgen om alles te doen wat hij/zij vraagt…

Het Oord is niet gebaseerd op een waargebeurd verhaal, maar ik heb wel veel research gedaan naar destructieve groepen in de geschiedenis, en veel van die elementen geanalyseerd en gebruikt om het verhaal zo realistisch mogelijk neer te zetten.

Dan heb je een script, hoe zoek je de juiste stemmen/acteurs?

Ja, da’s niet gemakkelijk. Ik ben vooral uitgegaan van mensen die ik in het verleden heb bezig gezien in theater of musical, of die ik persoonlijk ken van filmsets. Tuur en Line heb ik bijvoorbeeld vorig jaar allebei zien spelen (in November ’89 en Titanic), en ik dacht toen echt “als ik ooit eens een tof project heb, hoop ik daarmee samen te kunnen werken!” – en gelukkig waren ze allebei enthousiast. Anderen, zoals Maxine en Jasmijn, kende ik persoonlijk, en met hun samenwerken stond al langer op mijn verlanglijstje.

Ik heb dankzij dit project veel nieuwe mensen leren kennen, en ik hoop oprecht dat ik er nog veel mee kan samenwerken, want er zit in de cast echt bakken talent en hard werk – ik hoop dat de luisteraars dat ook horen!

Hoe verloopt de regie voor zo’n podcast?

Ik heb met iedereen individueel hun stukken ingesproken. Dat verliep soms heel rock ’n roll; ik ben bijna heel Vlaanderen doorgereisd met mijn opnamemateriaal. Ik weet uit ervaring dat het voor de acteurs niet evident is – zeker voor dialoogscènes waar ze hun tegenspeler niet hebben. Het vergt een zeker métier om in uw eigen woonkamer moord en brand te staan schreeuwen tegen iemand die er niet is, en dan nog realistisch over te komen, dus ik heb echt enorm veel respect voor de cast.

Voor de moeilijkere stukken (in de laatste twee afleveringen vooral), zijn we wel in een bos gaan draaien. Daar zitten heel emotionele, diepe scènes in, en daarvoor hadden we echt de atmosfeer en het tegenspel nodig. Dat was een zware namiddag, maar gelukkig kan er ook goed gelachen worden op zo’n dagen – en dat maakt het een heel tof proces.

Als regisseur is het oprecht zalig om samen met een acteur aan een tafel te zitten met een microfoon, omdat de druk van andere mensen wegvalt. Het is niet zoals bij theater of film, waar er rekening moet gehouden worden met planningen en techniek. Er kan rustig aan tekst gesleuteld worden, dingen kunnen uitgeprobeerd worden, en de acteur krijgt zelf ook heel veel inspraak. Dat is ook voor hen een verademing.

Ik ben enorm verliefd geworden op het medium, en ik wil er zeker in verder gaan.

Wat voor iets mogen de luisteraars verwachten?

Het Oord is een fictiereeks van 7 afleveringen van ongeveer 22 minuten. Zoals de teaser en korte inhoud aangeven, is het niet echt een luchtig verhaal. Maar het is wel iets waar je in kruipt als luisteraar, en dat je even volledig in een andere wereld gooit. Ik hoop in de eerste plaats dat mensen ervan genieten, maar ook zeker dat ze nadenken over wat er achter het verhaal schuilt.

Is dit een eerste test en bereid je nog andere podcasts voor?

Ik heb in oktober 2019 al eens een Engelstalige fictiepodcast gecreëerd, waar ik twee afleveringen van uitgebracht heb. Dat was meer het experiment – en daarom wist ik wel waar ik aan begon toen ik Het Oord schreef.

Er zijn nog geen concrete plannen voor een nieuwe reeks, maar ik ben wel enorm verliefd geworden op het medium, en ik wil er zeker in verder gaan. Nu ga ik eerst even genieten van drie maanden hard werk die samenkomen vrijdag, als de eerste aflevering uitkomt, en kijken hoe het verhaal onthaald wordt!
Vanaf 27 maart 2020 wekelijks te beluisteren – info: www.hetoord.be

Door Patrick Defort