Elke Buyle

Rubens is het nieuwste totaalspektakel aan kasteel de Merode in Westerlo dat op 17 augustus in première gaat. Tijdens de open repetitie interviewde Musical Vibes Elke Buyle, die ons hierover wat meer vertelt.

Het is nu of nooit

Bijna iedereen kent Rubens, maar wat is er speciaal aan deze musical?

Het meest voor de hand liggende is het feit dat de musical in openlucht gespeeld wordt. Het is gigantisch, we zijn met meer dan 150 figuranten. Wat ik nog speciaal vind, is dat er een combinatie wordt gemaakt tussen oude rotten in het vak, zoals een Hans Peter Janssens die alles naar boven trekt. Ik heb niet gezegd dat hij oud is hé, alleen dat hij een oude rot is (lacht). Er is ook Jan Schepens die al jaren bezig is met verschillende dingen, dan heb je in het ensemble studenten die pas komen piepen, en die mengeling is fantastisch. Deze combinatie is zelden nog ergens anders te vinden. Dat vind ik heel leuk. Wat er nog speciaal is, is dat de muziek en het verhaal helemaal nieuw geschreven is, dat vind je ook niet meer zo vaak tegenwoordig. Er zijn veel dingen speciaal, maar de mensen moeten gewoon komen kijken, want het is fantastisch.

Vind je het leuk of juist stresserend dat jullie met zoveel op een podium staan?

Dat is een hele goede vraag, één waar ik het antwoord nog niet op heb. Het is vooral spannend, want de backstage is heel smal. De figuranten zijn ook bezig en je mag elkaar niet voor de voeten lopen. Zij hebben eigenlijk meer te doen dan ik, bijvoorbeeld. Die zijn continu bezig met omkleden, lopen, springen, duiken, vallen, en opstaan en weer doorgaan (lacht). Je mag elkaar niet voor de voeten lopen, maar je moet ook samenwerken op de scène. Dat is bijzonder, want die mensen heb je nog nooit in je leven gezien, en dat is anders als je met je collega’s op de scène staat. Die ken je, en dit zijn altijd nieuwe mensen, want die moeten overdag natuurlijk werken. ’s Avonds komen die dan na hun werk totaal vermoeid naar hier om te repeteren, maar hun goesting is zo groot dat dat magie wordt. Ik vind het wel heel leuk, maar spannend.

Het gaat over iets dat Vlaanderen heel erg nauw aan het hart ligt. Als de mensen Rubens nog niet kennen, kunnen ze hem leren kennen

Nog een laatste vraag: waarom moet iedereen komen kijken?

Om al de reden die ik eigenlijk al heb opgesomd: omdat het nieuwe muziek is, die Sam Gevers fantastisch geschreven heeft. Omdat er fantastische mensen op de scène staan. Om het nieuwe talent te ontdekken, de studenten van Tilburg zijn fenomenaal. Omdat het in openlucht is, omdat het een groots decor is. Omdat het over iets gaat dat Vlaanderen heel erg nauw aan het hart ligt. Als de mensen Rubens nog niet kennen, kunnen ze hem leren kennen. Omdat het vakantie is, en omdat veel mensen niet weten wat dat ze moeten doen met hun leven (lacht). Omdat het mooi weer is, omdat het een leuke avond is. Moet ik nog iets opsommen (lacht)? Het is uniek, dit ga je niet meer ergens anders te zien krijgen. Het is nu of nooit.

Rubens de Musical is vanaf 17 augustus te zien in kasteel de Merode in Westerlo. Meer informatie en tickets vind je op www.historalia.be .

Door Amber Degeest

Foto’s: Wendy de Noier