Elise Berends

Robin Hood de musical van het Nationaal Jeugd Musical Theater ging op 14 januari in première in het Zaantheater. Een dag later was de première voor de alternates. Wij spraken na afloop op 15 januari met Elise Berends, de regisseur en scriptschrijver.

Belangrijke boodschap

Hoe vond je het gaan?

“Ja, goed! Gisteren was ik nog heel gespannen, maar vandaag heb ik meer kunnen genieten. Ik heb het idee dat we een mooie start hebben en dat het nu kan gaan ademen en groeien. Dus ik ben heel blij.”

Heb je momenten gehad dat je dacht: Als dat maar goed gaat.

“Alleen maar. Nog steeds, haha. Ik begin alleen steeds meer te zien dat de spelers het kunnen oplossen. Dat is wel heel fijn.”

Waarom hebben jullie voor een vrouwelijke Robin Hood gekozen?

“Dat heeft eigenlijk meerdere redenen. Sowieso vind ik het altijd heel leuk als de held een vrouw is. Ook omdat ik denk dat, dat nog niet vaak genoeg geweest is. Maar ook gewoon puur praktisch. We hebben zoveel ongelofelijk goede vrouwen van die leeftijd bij het NJMT. Lux is bijvoorbeeld 14. Ze is gewoon zo goed. Dat slaat helemaal nergens op! De jongens komen uit hun stembreuk en zitten daardoor in een andere fase van hun vocale ontwikkeling. Ze kunnen simpelweg op die leeftijd niet wat de meiden wel al kunnen. Dus het is ook de logische oplossing. Het is vanuit de school, dus ik ben ook hun docent en ik zie wie wat kan. Ik heb hele batterijen van dit soort onwijs krachtige goede meiden en die moet ik ook dingen te doen geven. Ik probeer iedereen in z’n eigen kracht te zetten.”

Deze jongeren werken zo ongelofelijk hard en verzetten echt bergen. Het is gewoon onwijs knap wat ze allemaal doen

Wat vond je het leukste moment van de show?

“Ik heb wel meerdere momenten, maar ik hou wel heel erg van het nummer ‘Haat me’. Drie vrouwen die haat me recht in m’n gezicht tegen elkaar staan te schreeuwen. Vind ik gewoon lekker.”

Waarom moeten mensen naar deze voorstelling?

“Ik denk dat het voor iedereen heel inspirerend is om jonge mensen zo hard te zien werken. Deze generatie wordt soms al een beetje opgegeven. Ze zijn privileged en krijgen alles te makkelijk. Maar deze jongeren werken zo ongelofelijk hard en verzetten echt bergen. Het is gewoon onwijs knap wat ze allemaal doen. De passie die daar vanaf druipt, dat vind ik geweldig om te zien. Ik krijg in ieder geval heel veel energie daarvan. Ook heeft de voorstelling een belangrijke boodschap: Blijf luisteren naar elkaar, iedereen heeft een stem en die mag gehoord worden. Het is daarnaast een hele leuke show voor de hele familie en betaalbaarder dan andere voorstellingen. Iedereen moet deze voorstelling kunnen zien.”

Robin Hood is nog tot en met 4 juni te zien in verschillende theaters. Meer informatie & tickets vind je op www.robinhoodmusical.nl.

Door Bellise von Raesfeld Meijer

Foto’s: Bellise von Raesfeld Meijer