Elisabeth in Concert

Elisabeth, in Oostenrijk nog steeds liefkozend ‘Sisi’ genoemd, is het autobiografische en aangrijpende verhaal van de laatste keizerin in Oostenrijk. Niettegenstaande haar leven aan het Weense Hof in het begin een sprookjesachtige uitstraling had, veranderde het na verloop van tijd in een dramatisch verhaal. Na enkele traumatische ervaringen zoals de zelfmoord van haar zoon Rudolf groeide haar, voor de buitenwereld, steeds meer bizarre gedrag uit tot een soort relatie met ‘de dood’. Uiteindelijk is zij in Genève vermoord door de Italiaanse anarchist Luigi Lucheni. 

Koninklijke allures

Precies 26 jaar geleden ging de musical Elisabeth onder grote internationale belangstelling in première in Wenen. Na vertoningen in theaters wereldwijd heeft Stage Entertainment deze schitterende productie in 2017 in concertvorm gebracht aan het Paleis het Loo te Apeldoorn. Door het enorme succes die dit concept heeft gekend, werd geopperd er een vervolg aan te breien. Het is een herneming geworden aan het Paleis Soestdijk in Baarn.

De feeërieke locatie is ideaal voor een dergelijk evenement met koninklijke allures

De feeërieke locatie is ideaal voor een dergelijk evenement met koninklijke allures. Het terrein is bijzonder praktisch ingericht en permitteert een grote menigte een aangename aanloop naar de gigantische tribune te laten ervaren. De transparante overkapping van de scène laat toe toch een indrukwekkend zicht op het paleis te behouden. De niet overdekte tribunes en de onheilspellende bewolking doen echter hopen dat ook de weergoden fan zijn van Pia Douwes, maar dat blijkt even later tot onze verbazing ijdele hoop te zijn.

Meteen komt een hiaat in de organisatie aan het licht en de eerste regendruppels leiden tot chaos op de tribunes. Mensen gaan bescherming zoeken en lopen aan en af op de tribunes. De crew komt na enige tijd de tribunes op en begint plastic wegwerp-poncho’s uit te delen waarna de rust enigszins terugkeert. De vraag waarom ze dat niet bij de ingang hebben gedaan ligt op menig lip. Enorm storend en een flinke deuk in de beleving van het concert.

Pia Douwes hoeft niets meer te bevestigen en haar stembereik blijft indrukwekkend

De cast doet zijn vak met volle overgave en neemt van wat er op de tribunes gebeurt gelukkig geen nota. Zij trakteren onverstoord het publiek op een prachtig concert onder begeleiding van een schitterend orkest. Pia Douwes hoeft niets meer te bevestigen en haar stembereik blijft indrukwekkend. Met ‘Mijn leven is van mij’ legt zij maar weer even het draaien van de wereld stil. Vaste tegenspeler in dit verhaal, Stanley Burleson, beschikt blijkbaar over de eeuwige jeugd en staat net als de vorige uitgaven als een rots in zijn rol. Het geluid is goed in balans, maar het lichtplan komt pas tot zijn recht zodra het echt donker wordt. Dat kun je natuurlijk verwachten in deze periode van het jaar. De prachtige Friezen die de al even prachtige koets trekken waarmee Elisabeth wordt voorgereden blijven er helemaal kalm bij en zijn een extra verwenning voor het publiek.

Elisabeth in Concert is nog tot en met 24 juni te zien aan Paleis Soestdijk in Baarn. Meer informatie & tickets vind je op www.elisabethinconcert.nl.

Door Jean-Paul De Corte

Foto’s: Wendy de Noier