Dikke Merde!

Wat kan je als musicalvereniging doen om je leden de kans te geven nummers te zingen die ze anders misschien nooit op het podium zouden kunnen brengen? Een concert? Nee, dat zou voor BSO te gemakkelijk zijn. Dan smijten ze een heleboel nummers van de leden-wishlist toch door de mixer en maken er een musical mee. Dit jaar is het resultaat daarvan Dikke Merde! No BS!

Lachen geblazen

Dikke Merde! neemt je mee naar de finale repetitiedagen van het Antwerps toneelgezelschap BSO Producties. Ze plannen om het liefdesverhaal der liefdesverhalen Romeo en Julia op de planken te brengen. Regisseur Frank heeft op z’n minst heel veel moeite om alle neuzen in dezelfde richting te laten wijzen en een complete opstand lijkt niet ver weg. Wanneer Jos en Jenny, de bestuursleden, ook merken dat BSO afstevent op een drama, grijpen ze in en dreigen Frank te ontslaan. Frank hoopt echter te bewijzen dat hij nog een succes kan maken van de voorstelling door er een musical van te maken. Dat willen Jos en Jenny wel eens zien!

Het verhaal is de ideale kapstok om alle kleine kantjes die je bij de productie van een musical kan tegenkomen in de verf te zetten

Wanneer je de zaal binnenkomt zijn de leden van BSO al druk aan het repeteren. Dat het niet zo vlotjes loopt, valt wel af te leiden uit de geagiteerde gebaren van sommige leden en het zenuwachtige heen en weer geloop. Het eenvoudige decor brengt je dadelijk naar een sjofele repetitieruimte zoals elk dorpje er wel een heeft. De regieassistente heeft als enige een deftig bureau, het lijkt zelfs wat misplaatst, waarschijnlijk een overblijfsel van een ander stuk. Een valse deur vlak voor de echte deur van de kleedkamers speelt constant mee, ook al moet de technieker ze nog repareren.

BSO toont met deze Dikke Merde! wat een getalenteerde groep met een hart voor het genre kan brengen. Spel en zang zijn zeer goed met enkele kleine foutjes hier en daar die zeker niet misstaan in het concept. Het verhaal van deze voorstelling is dan niet heel diepgaand, maar is de ideale kapstok om alle kleine kantjes die je bij de productie van een musical kan tegenkomen in de verf te zetten. Dat gebeurt dan ook met zeer veel overgave wat tot veel lachsalvo’s van het publiek leidt. Ook het orkest verdient een pluim om zo goed mee te spelen. De regie is wat dit stuk af maakt. Alle kleine gebaren, de gemompelde woordjes en de timing zijn immers zeer belangrijk om deze humor echt te doen werken.  

BSO toont met deze Dikke Merde! wat een getalenteerde groep met een hart voor het genre kan brengen

Dikke Merde! is voor BSO een klein intermezzo in het goed gevulde seizoen, maar mag gezien worden. Humor op deze musical manier met deze flair op de planken zetten verdient meer dan drie voorstellingen. Deze merde geeft het publiek minstens evenveel plezier als de cast en crew gehad moeten hebben tijdens de repetities. Op naar de volgende.

Spijtig genoeg is de speelperiode van Dikke Merde! reeds afgelopen. Voor meer informatie rond de producties van BSO kan je terecht op www.bso-producties.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort