De Verwonderingh

In het decor van het muziektheaterspektakel De Ontdeckingh, die speelde van 18 augustus tot en met 1 september 2018, werd op 2 september 2018 het volledige geschiedenisverhaal verteld over de Gouden Eeuw.

Indrukwekkende monoloog over de Gouden Eeuw

Ad Geerdink, directeur van het WestFries Museum, gaf een prachtige theaterlezing over zijn favoriete onderwerp in de Nederlandse geschiedenis. ‘Op school kon ik mij iedere dag weer verwonderen over een bepaalde schoolplaat. De Walvischvaart. En hoewel ik als directeur van een museum over de Gouden Eeuw dagelijks met deze bijzondere periode bezig ben, verwonder ik me nog iedere week.’

En verwonderen liet Geerdink het publiek zeker. Met de geweldige toevoeging van muziek op instrumenten uit de Gouden Eeuw, bespeeld door het trio De Zoete Inval, en werkelijk prachtig geanimeerde beelden op het grote scherm, kwam zijn verhaal tot leven. Telkens pakte Geerdink stukjes uit de 17e eeuw die een inkijkje gaven aan het leven van de zeevaarders, ontdekkingsreizigers, wetenschappers, medici, jongeren en thuisblijvers in die tijd. Van de vergroting van de leefwereld van de thuisblijvers door middel van specerijen met het eten, kunst in de huiskamers en nieuwe culturen tot aan nieuwe anatomische ontdekkingen, zoals lijken er zo echt mogelijk uit te laten zien.

De Gouden Eeuw, een periode om je in én over te verwonderen

Daarnaast raakte Geerdink ook het puntje van het enorme zelfvertrouwen van de Nederlanders aan. Want zo’n klein landje met zo weinig inwoners was het belangrijkste handelscentrum van de wereld in de 17e eeuw. Kwam dit door het lef en de brutaliteit, of het slimme handelsspel dat de Nederlanders doorhadden? Het publiek maakte kennis met toonaangevende figuren uit die tijd zoals Jan Huygen van Linschoten, die met een slimme list de Portugese handelskaarten in handen wist te krijgen. Of schilders, die in iedere plaat of schilderij de moraal van het leven lieten zien. Geerdink begon zijn verhaal met het vertellen over de schoolplaat van de Walvischvaart. Op het einde liet hij deze fysiek zien; het publiek was ontroerd dat hij hem eindelijk in  zijn bezit had.

Ad Geerdink vertelde vol passie het verhaal van de Gouden Eeuw en de betekenis voor en van de Enkhuizenaren en Hoornezen in die tijd. Het publiek bleef 2,5 uur lang geboeid luisteren, ondanks de kou en wind op de openlucht tribune. De aandacht van het publiek liet zien hoe mooi en interessant deze theaterlezing was. De Gouden Eeuw, een periode om je in én over te verwonderen.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Annemarijn Clement