De Sinksenfoor

De zomer is begonnen en dat is traditiegetrouw een rustperiode in theaterland. Niet in de Rode Zaal van het Fakkeltheater. Daar ging op 1 juli De Sinksenfoor van productiehuis Het Achterland in première. Een doldwaze Antwerpse komedie met herkenbare situaties , schietkramen, oliebollen en eendjes vissen. Een ode aan de forains.

Ode aan de forains

Het verhaal speelt zich uiteraard af op de Sinksenfoor in Antwerpen. Firmin (Carry Goossens) en Vivianne (Danni Heylen) baten als man en vrouw elk apart een kraam uit op de Sinksenfoor. Hij de paardenrace, zij het eendjes vissen. Hun dochter Anita (Anne Van Opstal) helpt tante Suzy (Linda De Ridder) in het oliebollenkraam en wacht al maanden op een huwelijksaanzoek van Ronny (Timo Descamps) die een schietkraam heeft. De twee moeten de eer van de forains hoog houden door te trouwen en zo het foorkramen doorgeven aan de volgende generatie. Wanneer de vader van Ronny, Jakke (Luc Caals), echter Bram (Brent Pannier) aanneemt als nieuwe zombie in zijn spookkot, lijkt dat allemaal geen evidentie meer te zijn.

Jeroen Maes deed, als regisseur en auteur, wat hij moest doen en toverde een mooi, volks stuk tevoorschijn

Dat Carry Goossens en Danni Heylen matchen als acteurskoppel is geen geheim meer. Het duo is ontzettend goed op elkaar ingespeeld zodat ze maar een half woord nodig hebben om elkaar te begrijpen. Dat Carry daarbovenop nog eens een heel dankbare rol heeft, maakt hem één van de toppers van dit stuk. Wie ook een heel dankbare rol heeft is Timo Descamps, die als licht ontvlambare Ronny het publiek steeds op zijn hand krijgt als hij weer begint te roepen of een dreigement in het slecht Engels scandeert. De pruik met het lang haar en de overdreven pornosnor maken zijn personage echt hilarisch.

Anne Van Opstal zet een overtuigende Anita neer, maar je kan toch regelmatig horen dat het plat Antwerps niet haar natuurlijke habitat is.  Linda De Ridder heeft dan weer dat schitterend herkenbare Antwerps accent, maar komt in dit stuk minder aan bod met de rol van Suzy. Luc Caals is met een personage als Jakke regelmatig een rustpunt in de voorstelling dat als een rollercoaster vooruit gaat. De scènes in zijn camper zijn regelmatig reflecterend of nostalgisch en het helpt wel om even te bekomen van de roetsjbaan die het stuk is. Het mooie contrast dat Brent Pannier neerzet door als niet-forain geen Antwerps te spreken en halsstarrig probeert zijn plaatsje te veroveren tussen de foorkramers is ontzettend mooi.

Alles bij elkaar is de voorstelling gewoon af en zeker een must-see voor deze zomervakantie

Ook een pluim voor Jurgen Baert, die een heel vernuftig decor in elkaar knutselde en zo de overgangen van camper naar foor en omgekeerd zeer vlot liet verlopen. Alles bij elkaar is de voorstelling gewoon af en zeker een must-see voor deze zomervakantie. Jeroen Maes deed, als regisseur en auteur, wat hij moest doen en toverde een mooi, volks stuk tevoorschijn.

De Sinksenfoor speelt nog tot en met 19 augustus in de Rode Zaal van het Fakkeltheater. Tickets en meer informatie via www.fakkeltheater.be.  

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: Wendy de Noier