De Peatles

We hebben het zelden gezien. Als je ’s avonds voorbij de huizen wandelt sieren prachtige kerstbomen al een tijdje menige huiskamer. De mensen hebben hier en daar gepoogd met kerstverlichting de wat sombere dagen te voorzien van helderheid en licht. De afspraak dat we daarmee wachten tot de Sint met zijn Pieten hun cadeautjes hebben rondgedeeld ziet de brave man in de gegeven omstandigheden eens door de vingers. Eén belangrijke voorwaarde: de kerstboom mag de Pieten niet belemmeren in hun werk met de pakjes. Hou dus die schouw vrij!

Eigentijds en modern

Het heeft trouwens even geduurd, maar Hij en zijn Pieten zijn nu toch al enkele weken uit quarantaine mogen komen. Onder andere ook de huisband van Sinterklaas, De Peatles. Normaal spelen die jaarlijks hun denderende show in vele Vlaamse culturele centra, maar dit jaar kon dat niet. Zelfs het verhoopte album met zomaar tien hypermoderne Sinterklaas songs is niet kunnen verschijnen. Om de kinderen toch van hun roetveegvrienden te laten genieten hebben ze er iets geweldig op gevonden. Deze hilarische bende heeft namelijk een YouTube serie van vier afleveringen gemaakt met leuke verhaallijnen voor de kids. De drie eerste delen zijn reeds te vinden op YouTube, het vierde deel is vanaf 28 november te zien.

Elke Piet heeft zowaar zijn karaktertrekjes, welke met plezier worden uitvergroot

Met zes zijn ze, het huisorkest van de Sint. Hoofdpiet, Drumpiet, Gitaarpiet, Zangpiet, Baspiet en Pianopiet. En je zou waarlijk gaan geloven dat zij alleen, en niets of niemand anders, verantwoordelijk zijn voor Zijn grijze haren. Onhandiger, slomer en doldwazer kun je ze niet verzinnen. Het relativeringsvermogen van de Sint wordt meerdere keren op de proef gesteld, maar hij weet hen ook telkens een heel interessante les te leren. Liegen of doen alsof je ziek bent doe je bijvoorbeeld beter niet. De kijkertjes nemen die lessen ongetwijfeld mee.

Eigentijds en modern zijn de Pieten wel. Siri wordt al eens om raad gevraagd en op Minecraft kun je blijkbaar vinden hoe je een vaas moet maken. Vermoedelijk krijgen ze wel regelmatig bijscholing van de Sint. Zo moeten ze ook gaan testen wat de alternatieve mogelijkheden zijn om huizen binnen te geraken. Schouwen worden moeilijker bereikbaar door zonnepanelen, en die zijn uiteraard te snel beschadigd door op te lopen. Ervaring en veelzijdigheid is trouwens een sterke troef op de arbeidsmarkt. Maar wees gerust, de technieken die ze gebruiken zijn voor potentiële inbrekers dermate complex dat er geen gevaar is voor een golf van inbraken.

Op niveau van locatie, decor en props is er over details nagedacht, ook al is de doelgroep misschien niet zo veeleisend

De personages zijn leuk en grappig tot soms hilarisch. Elke Piet heeft zowaar zijn karaktertrekjes, welke met plezier worden uitvergroot, en daar zitten soms heel herkenbare tussen. Knap geschreven en goed acteerwerk. Soms kun je je afvragen hoeveel takes er nodig geweest zijn bij sommige scenes. De slappe lach kan nooit ver weg zijn geweest. Het enige wat ontbreekt is wat muziek en zang. Want het is tenslotte toch een muziekband. Op niveau van locatie, decor en props is er over details nagedacht, ook al is de doelgroep misschien niet zo veeleisend. Maar zowel jong als oud kan hiervan genieten, en zelfs nog best gezellig samen.

Cast

Peter Thyssen  –  Sinterklaas
Bart Foubert     –  Hoofdpiet
Vic Noens    –    Zangpiet
Michiel De Meyer  –  Pianopiet
Wout Sels   –   Gitaarpiet
Louis Thyssen   –  Baspiet
Mike Wauters    – Drumpiet

De afleveringen zijn te bekijken via het YouTube kanaal van De Peatles.

Door Jean Paul De Corte

Foto’s: De Peatles