De Ontdeckingh

Geschiedenis saai? Niet wanneer je het muziektheaterspektakel De Ontdeckingh in Enkhuizen hebt gezien. De vooravond van de Gouden Eeuw wordt je op een presenteerblaadje aangeboden. Op een prachtige locatie, direct aan het IJsselmeer gelegen, bevindt zich een speciaal gebouwd theaterterrein met een enorme speelruimte, tribune en eet- en drinkgelegenheid. Je wordt meegenomen in de roerige en mooie geschiedenis rond het jaar 1600 N.C.

Van humor tot drama

Jan Huygen van Linschoten (gespeeld door Jeroen Molenaar) en Dirk Gerrits Pomp, ofwel Dirk China (gespeeld door Boy Ooteman) zijn 2 beroemde Enkhuizenaren. Met moed, intelligentie en doorzettingsvermogen hebben zij als vernuftige ontdekkingsreizigers het begin van de Gouden Eeuw ontketend. Tegen een geweldige mooie achtergrond met fysieke objecten en animaties, kortom een prachtig technisch decor, wordt het verhaal van deze twee ontdekkingsreizigers verteld. De cast is een diverse groep mensen met 5 professionele acteurs en rond de 50 amateurspelers, waarvan er veel kinderen zijn.

De combinatie van professionele acteurs en amateurspelers blijkt goud waard in dit stuk

Het spel is gewoonweg goed en de combinatie van professionele acteurs en amateurspelers blijkt goud waard in dit stuk. De koorzang klinkt prachtig en de solo’s zijn tranenbedwingend mooi. Wel zijn de zenuwen, zelfs bij Jeroen Molenaar, niet onopgemerkt. Jeroen speelt met passie en jeugdigheid aan het begin tot aan een volwassen, stoere vent aan het einde. Boy Ooteman speelt de relaxte, vrolijke zeebonk Dirk China en laat blijken dat hij geknipt is voor de rol. Hij zet het publiek compleet naar zijn hand en zorgt voor een fijne luchtige toon in het stuk. En als hij dan groot verdriet moet spelen schieten de tranen bij het publiek ook in de ogen. De amateurspelers hebben zichtbaar keihard gewerkt en met ontzettend veel plezier. De kinderen van verschillende leeftijden roepen compassie op, en respect wanneer zij spelen, dansen en zingen.

De prachtige muziek, geschreven door Tim Knol, verdient ook zeker de aandacht. Stoere, lieve en leuke liedjes die prachtig vertolkt worden. Het alom bekende kinderliedje Jan Huygen in de Ton herhaalt zich meerdere keren; hier krijgt het publiek de oorsprong van het liedje mee. Een heerlijke bijkomstigheid. 

Je leert er een stukje belangrijke Nederlandse geschiedenis bij

Van humor tot drama, je blijft continu geïnteresseerd. Je lacht en grient mee, geniet van de prachtige liedjes en leert er een stukje belangrijke Nederlandse geschiedenis bij.

De Ontdeckingh is nog tot en met 1 september te zien in Enkhuizen. Meer informatie & tickets vind je op www.ontdeckingh.nl.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Annemarijn Clement