De Kleine Zeemeermin

Ook dit jaar pakt Van Hoorne Entertainment uit met een nieuwe sprookjesmusical. Deze keer heeft het verhaal van De Kleine Zeemeermin een remake gekregen en het mag gezien worden! Wie kent er De Kleine Zeemeermin nog niet? De jongere generatie! Maar net zij zullen dankzij deze Van Hoorne versie ook snel up-to-date zijn. De verschillen met de meest gekende film- en theaterversies zijn miniem te noemen en doen in niets afbreuk aan het verhaal.

Puur plezier

Prinses Elise, de dochter van Triton, de Koning der Zeeën, verzamelt alles wat ze kan vinden van de mensenwereld. Ze droomt om op het land te kunnen leven. Dit is niet naar de zin van haar vader en hij draagt Elises beste vriend, Gup, op om haar in het oog te houden. Wanneer Prins Christian in zee dreigt te verdrinken, redt Elise hem en hij herinnert zich alleen haar stem. Hij zet alles op alles om het meisje met die mooie stem terug te vinden. Dit alles blijkt echter een plan te zijn van niemand minder dan Fien. Zij wil met de stem van Elise de prins in de luren leggen en met hem trouwen zodat zij de machtigste vrouw van het land kan worden. De arme Titus moet zoals gewoonlijk helpen met haar snode plannen.

Er zijn uitstekende keuzes gemaakt qua personages en het ensemble vult vlotjes alle mogelijke bijrollen

Het verhaal begint op het schip van Prins Christian. Een eenvoudig decorstuk simuleert perfect de boeg van een schip en dit zet de trend voor het hele decor. Geen overdaad, maar effectief qua looks en heel soepel om de scènewissels snel te laten verlopen. Op korte tijd gaat de scène van boven water, naar de onderwaterwereld van Triton waar Elise zit te mijmeren bij haar collectie mensendingen. Deze verandering gebeurt nog enkele keren maar telkens verbazend vlotjes! De rollen van Titus en Fien zijn perfect geïntegreerd in dit verhaal. Fien is de boze zeeheks en Titus haar kreeften-hulpje. De gekende ingrediënten van zowel De Kleine Zeemeermin als Titus & Fien vermengen zich hier vlekkeloos. Wanneer het jonge volk in het theater luid begint te juichen bij de eerste scène van Titus en Fien, bewijst hoezeer ze geliefd zijn. Titus overtreft zichzelf met ongeveer alle mogelijke woordspelingen zonder ooit te overdrijven in spel. Hij is een positief tegengewicht voor de gemene en serieuze Fien.

Deze Van Hoorne remake van De Kleine Zeemeermin mag best gezien worden. Er zijn uitstekende keuzes gemaakt qua personages en het ensemble vult vlotjes alle mogelijke bijrollen zodat de scènes die wat voller moeten lijken het ook zijn. De nummers zijn catchy en brengen de juiste sfeer. De acteurs gooien zich volledig en zijn geloofwaardig in hun personages. Een leuke touch, naast enkele mooie choreo’s, zijn de bewegingen van de acteurs die het zweven onder water simuleren. Dit werkt mooi. De regie houdt er een leuke vaart in en serieuze en luchtige scènes wisselen elkaar mooi af. Het geluid is nagenoeg perfect, alles is perfect verstaanbaar. Enig minpuntje is het duistere lichtplan. In sommige scènes worden de spelers amper belicht, zeker als ze uit het centrale deel van het podium gaan. De kleuren zijn mooi en passend en wisselen mooi af tussen de zee en het land maar wat meer lumen mag gerust.

Het gaat op een lekker tempo vooruit, er kan geschaterlacht en meegezongen worden

De Kleine Zeemeermin de musical, is een topversie voor de kinderen, al worden de ouders niet vergeten met enkele aangebrande woordspelingen. Het gaat op een lekker tempo vooruit, er kan geschaterlacht en meegezongen worden. Een dik uur puur amusement en plezier!

De Kleine Zeemeermin de musical, speelt nog tot eind juni 2019 in alle theaters in Nederland. Meer informatie en tickets vind je op www.vanhoorne.com.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort