De Hospita

Een musical die aanvoelt als een warme deken en doet waarvoor hij bedoeld is; De Hospita is een fijne, toegankelijke en visueel prachtige traktatie.

De hospita neemt je onder Simone Kleinsma’s vleugels

De show vertelt het verhaal van een revuester en comédienne van toen. Madeleine Coutard (Simone Kleinsma) moet haar weg vinden in de verwarrende wereld van vandaag wanneer drie jonge studenten (Sara Afiba, Rick Bok en Desi van Doeveren) uit geldnood bij haar intrekken. Samen met haar huisgenoot en beste vriend Kimono (Paul Groot) en wijkverpleegster Nancy ontdekt ze de grenzen tussen vroeger en nu.

Simone speelt de hoofdrol maar laat zeker ruimte voor de getalenteerde anderen op het toneel

De musical is speciaal geschreven voor Simone Kleinsma, die haar podium met een aantal zeer goede collega’s deelt. Er is een goede chemie en prima uitgewerkte personages. Simone speelt de hoofdrol maar laat zeker ruimte voor de getalenteerde anderen op het toneel; een subtiele en fijne hoofdrol. De zang is werkelijk fantastisch, aan het spel ontbreekt niets en de muziek en liedjes zijn lief, passend en vol emotie. Op sommige momenten zou de choreografie wat grootser en spectaculairder mogen; dit komt de show enkel ten goede. De humor is on point, net als de emotie. Het verhaal is niet erg diepgaand, maar wel op de goede manier bedacht en uitgewerkt; ondanks de wat te lange eerste akte blijft men continu geboeid en kijkt het fijn weg. Ook de tweede akte, met een overduidelijke clue, blijft boeiend. De combinatie tussen oud en jong op het podium wordt mooi duidelijk gemaakt en benoemd, waardoor men zich makkelijk kan identificeren met de gevoelens van de personages.

Speciale aandacht moet uitgaan naar het prachtige decor. Het is groots en duidelijk, met prachtige elementen, subtiele technische slimmigheidjes, mooi kleurgebruik en echt het gevoel alsof je je midden in het decor bevindt. De changementen gaan snel en soepel, zijn duidelijk maar niet overdreven en storend, en het lichtplan is in duidelijke overeenstemming met het decor bedacht.

De Hospita een traktatie voor een ieder

Voor een avondje ouderwets gezellig vermaak, met fijne liedjes, een goede cast, prachtige toneelbeelden en een verhaal waarin je meeleeft, maar waar het nergens ingewikkeld wordt, is de Hospita een traktatie voor een ieder.

De Hospita speelt in meer dan 40 theaters door heel Nederland. Meer informatie & tickets vind je op hospitademusical.nl

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Wendy de Noier