Cats

Het eerste wat er bij ‘Parijs’ in gedachten komt, is zeer waarschijnlijk niet ‘musical’. Maar toch brengt Stage Entertainment Frankrijk reeds enkele jaren topmusicals in de lichtstad. Na monumenten als Mamma Mia!, Belle en het Beest en Bal der Vampieren, loopt er nu Cats. In deze kattige musical spelen er ook enkele Belgische acteurs mee. Uit meer dan 5000 kandidaten werden Wim Van den Driessche, Oonagh Jacobs, Els Smekens en Marie Glorieux geselecteerd om deel uit te maken van de cast. Oonagh en Wim staan nagenoeg elke keer op het podium en hebben met Jemima (Oonagh) en Bustopher Jones/Yves/Growltiger (Wim) rollen van betekenis. Musical Vibes ging een kijkje nemen bij deze Franse versie van Cats.

cat3

Audiovisueel meesterwerk

Cats is gebaseerd op het boek Old Possum’s Book of Practical Cats van Thomas Stearns Eliot en vertelt het verhaal van de belangrijkste dag in het jaar bij de Jellicle Cats. De dag van het ‘Jellicle Ball’ kiezen ze een uitverkorene die mag herboren worden en zo een nieuwe kans krijgt in het leven. Op het bal worden de verschillende karakters voorgesteld en krijg je een inkijk in het dagelijkse leven van de katten.

Het verhaal is mager, maar wat je ziet en hoort is enorm rijk

Wanneer je Théâtre Mogador binnenkomt, snuif je vanzelf de sfeer van een grootse theateravond op. Het decor van de vuilnisbelt loopt over de muren tot ver de zaal in. Dit geeft je als toeschouwer al dadelijk de indruk op de woonplaats van de Jellicle Cats te zitten. De show begint met een muzikaal stuk en een fantastische lichtshow. Een indrukwekkend begin en dan is er nog geen één poes te zien. Zij duiken plots uit alle hoeken en kanten van de zaal op. Ze komen je persoonlijk gedag zeggen, verdwijnen weer voor je het goed en wel door hebt en plots staan ze op het podium. Klaar voor het openingsnummer met de hele bende. Een adembenemende choreografie  – op de relatief kleine scène – volgt en dit is de handtekening voor het hele stuk: zang en dans, dans en zang. Het verhaal is mager, maar wat je ziet en hoort is enorm rijk. De belangrijkste katten worden voorgesteld, elk met zijn eigen signatuur. Op elk moment blijft het visueel en vocaal een meesterwerk.

cat2

Het mag duidelijk wezen dat de casting voor deze Cats minutieus gebeurde. Elke kat wordt ijzersterk vertolkt en er is nauwlettend geselecteerd op dans- en zangkwaliteiten. Vocale uitschieters zijn Prisca Demarez (Grizabella) die het publiek met haar warme stem omverblaast in de tweede acte bij ‘Memory’. Tweede overduidelijke topper is Wim Van den Driessche. Met niet minder dan drie kattenrollen steelt hij de show en in het herwerkte stuk van ‘Growltigers Last Stand’ brengt hij een indrukwekkende opera aria. Andere overduidelijke talenten zijn Oonagh Jacobs die opvalt met haar danstechniek en perfecte poezeninleving tijdens twee zeer belangrijke nummers. Een andere opvallende kat is Sylvain Mathis als Skimbleshanks; perfecte bewegingen, zeer grote controle en mooie stem.

De vertaling is vlekkeloos, met respect voor het muzikale aspect en de vernieuwde scènes verrijken de musical nog extra

Deze versie van Cats is niet alleen opnieuw naar het Frans vertaald, er zijn ook weer enkele vernieuwingen aan toegevoegd. De vertaling is vlekkeloos, met respect voor het muzikale aspect en de vernieuwde scènes verrijken de musical nog extra. Wie er van musicals houdt en kan genieten van zang, dans en show: ga deze Cats bekijken. Met de belangrijke aanwezigheid van enkele Belgische toptalenten is deze trip naar Parijs de moeite waard!

cat`1

Cats speelt nog tot en met 3 juli in Théâtre Mogador te Parijs. Meer info en tickets op www.catsthemusical.com.

Door Patrick Defort

Foto’s: Brinkhoff / Mögenburg / © RUG

Eén gedachte over “Cats

Reacties zijn gesloten.