Bohemian Productions presenteert Jesus Christ Superstar

Woensdagavond heeft Bohemian Productions hun komende productie Jesus Christ Superstar voorgesteld in de gezellige foyer van de Stadsschouwburg van Sint Niklaas. En daar valt wat over te vertellen. Dat Bohemian een buitenbeentje is in het amateurcircuit weten we al langer. Hun palmares staat voor kwaliteit en flirt steeds het professioneel niveau. Hun prijzenkast liegt er dan ook niet om. Van “Beste amateurproductie” (voor Rent en voor Passing Strange) tot “Bijzondere prestatie voor het uitzonderlijk niveau in zijn geheel” (voor Catch Me If You Can). Maar wat ze nu gaan brengen is tot op heden conceptueel ongezien en geweldig ambitieus.

Spektakel van formaat

Wie Jesus Christ Superstar niet kent is waarschijnlijk van een andere wereld, want de eerste muzieknoten en tekst voor deze productie werden reeds 50 jaar geleden op papier gezet. Dit meesterwerk van Andrew LIoyd Webber en Tim Rice heeft wereldwijd furore gemaakt. Het verhaal toont de laatste week uit het leven van Jezus, gezien door de ogen van Judas, zijn vriend maar uiteindelijk ook zijn verrader. Begin de jaren ’70 is deze rockmusical ook verfilmd.

De voorstellingen zullen worden opgevoerd in een kerk. De Christus Koningkerk in Sint Niklaas is een Art Deco kerk die gebouwd is in 1937. Strak en zonder zuilen en pilaren in de kerk. Dat biedt mogelijkheden en een ongestoord zicht op het volledige speelvlak. Een speelvlak, als een catwalk van 24 meter lang, centraal in de kerk met langs beide zijden 195 zitjes. Technisch een huzarenstukje, want een kerk is niet voorzien van mogelijkheden om licht en geluid voor dergelijk project te installeren. Dus is er een draagstructuur ontworpen van pakweg acht ton die aan het plafond bevestigd wordt. Daar zal dan nog eens anderhalve ton licht- en geluidsmateriaal aan worden opgehangen. Ter info: Een veiligheidscoördinator zorgt ervoor dat alles op zijn plaats blijft hangen, voor het geval u nu van enige onrust zou overvallen zijn.

Wat ze nu gaan brengen is tot op heden conceptueel ongezien en geweldig ambitieus

Het is ook normaal als u denkt aan het ruimte-effect op het geluid in een kerk. Maar van de galm zal niemand last hebben. Bohemian heeft namelijk een primeur in amateurland, want zij zullen gebruik maken van draadloze, persoonlijke hoofdtelefoons. Dat moet de beleving intenser maken en het ruimte-effect kan afgesteld worden. Ze gaan dus prat op een optimale geluidservaring. Althans voor het publiek, want of de acteurs zelf oortjes hebben om geen last te hebben van de akoestiek is niet vermeld. (nvdr: de productie bevestigt dat alle zangers en orkestleden in-ears zullen hebben).

Gezien het aparte concept, de drang naar detail en een duidelijk visie, is de regie in de handen van niemand minder dan Jaak Lema gelegd. Gekend als regie-assistent van Frank Van Laecke en de man die meewerkte aan diverse producties van Studio 100 en Marmalade. Jasmien Gys en Liesbeth Faelens nemen de vocal coaching voor zich en de choreografie wordt gedragen door Iraïs Ooms. Licht en geluid is van Twin4U. Decor en kostuums komen van de hand van Yannic Duchateau (Pourquoi Pois?).De muzikale leiding neemt Jeffrey De Block voor zijn rekening.

Gezien het aparte concept, de drang naar detail en een duidelijk visie, is de regie in de handen van niemand minder dan Jaak Lema gelegd

De cast heeft alvast een kleine demonstratie gegeven van hun kunnen. Tom Hillewaere uit Kortrijk heeft als Jezus heeft een indrukwekkende versie van ‘Gethsemane gebracht’. Tom is niet aan zijn proefstuk toe en kan uitpakken met een stembereik van formaat. Bruggeling Sven Van Rietvelde pleegt zowel vocaal als acterend een ijzersterke Judas neer te zetten, en heeft een sterk contrasterende stem tegenover die van Tom. Zijn vertolking van het openingsnummer dwingt respect af. Niki Van Lerberghe zal Maria Magdalena vertolken en bracht ‘I Don’t Know How To Love Him’. Ze heeft voor het eerst een hoofdrol in de wacht gesleept en is nog wat onwennig met deze status. Maar door de zenuwen voor haar debuut heen, is een zalig mooie stem gehoord die geweldige prestaties voorspelt tijdens de voorstellingen. Zet daar nog eens 30 acteurs, 10 dansers, 20 muzikanten en een 50-koppig koor (uit 4 Waaslandse koren geselecteerd) naast, en we mogen een spektakel van formaat en extreme kwaliteit verwachten, aldus voorzitter Jeffrey De Block.

Verwacht u dan ook op een stormloop voor de tickets. De verkoop is sinds vandaag open. Voor de avondvoorstellingen kan men kiezen tussen standaardtickets of VIP-Tickets.

Voorstellingen:

Vrijdag 26/04 20u30 Première
Zaterdag 27/04 15u00 en 20u30
Zondag 28/04 15u00 en 20u30

Vrijdag 03/05 20u30
Zaterdag 04/05 15u00 en 20u30
Zondag 05/05 15u00

** Bij groot succes worden extra voorstellingen ingepland.

Locatie: Christus Koningkerk Heistraat 210 9100 Sint Niklaas.
Tickets: www.bohemianproductions.be 

Door Jean-Paul De Corte

Foto’s: Patrick Defort