Blind Date

Het zal een herkenbaar fenomeen zijn voor veel vrijgezelle mensen: je zit op de bank naar links en rechts te swipen op een datingapp (soms op meerdere), en met één seconde heb je de keuze eigenlijk al gemaakt: hij heeft een lelijke neus, zij heeft gek haar, die gaat naar links. En mocht je dan een knapper exemplaar tegenkomen, blijkt die in het echt een stuk minder leuk te zijn dan je dacht, want ze lacht gek of hij heeft een rare tik.

Grappig en herkenbaar

Precies dat probleem hebben Bob (Freek Bartels) en Jenny (Brigitte Heitzer) ook. De datingapps hebben ze ondertussen wel zo’n beetje uitgespeeld, dus vond hun omgeving het een goed idee om ze op te geven voor Cupido’s Pijl, een datingprogramma waarvoor ze een vragenlijst (goed voor 500 vragen en antwoorden) ingevuld hebben en vervolgens op blind date in een programma worden gezet. Met elkaar: matchmaker en ultieme romanticus Roos (Sanne Franssen) deelt mee dat ze een score van maar liefst 100% haalden.

De date van Bob en Jenny hangt aan elkaar van grappige dialogen en vrolijke nummers

Wat volgt is in het begin een bijzonder ongemakkelijke date. Ze lijken elkaar maar middelmatig te vinden, en er is absoluut geen klik. Gelukkig besluiten ze, onder zware dwang van Roos, hun date wel voort te zetten (zonder de druk die er normaal heerst) en blijken ze toch wel heel goed bij elkaar te passen – er wordt tegen hun eigen verwachtingen in gezoend op het einde én er komt een vervolgdate.

Wie naar Blind Date gaat heeft een vrolijke voorstelling in het vooruitzicht. De date van Bob en Jenny hangt aan elkaar van grappige dialogen en vrolijke nummers (hoewel ze soms wel een beetje veel op elkaar lijken) en ook de intermezzo’s van Roos zijn geestig. Want hoewel voor veel bezoekers het eindeloze geswipe, het onvertrouwen in de liefde en de algehele cynische houding van Bob en Jenny herkenbaar zal zijn, zijn we vanbinnen stiekem allemaal toch een beetje Roos: dusdanig veel vertrouwen in hoop in de match van het duo, dat ze het lot soms misschien een handje moet helpen – als dat moet door Bob en Jenny letterlijk aan tafel vast te ketenen, dan is dat maar zo.

Een grappige, herkenbare moderne musical die ons ook wat kritisch naar de maatschappij laat kijken

Het resultaat mag er zijn: een grappige, herkenbare moderne musical die ons ook wat kritisch naar de maatschappij laat kijken.

Blind Date is nog tot en met 23 december te zien in verschillende theaters. Ga voor meer informatie en de speellijst naar: www.blinddate.one

Door Yuki Hochgemuth

Foto’s: Annemieke van der Togt