Anneleen Lambrecht

In september speelde ze haar eerste grote rol in een musical; Hilda in Jan Zonder Vrees, de tweede productie van Team Jacques Daarvoor deed Anneleen Lambrecht al veel ervaring op in producties als Sneeuwwitje en Shrek Jr. Vanaf 10 december zal zij te zien zijn in de spektakelmusical Mozart. Musical Vibes sprak met haar.

Acteren zonder te praten

Stel je eens even voor?

Ik ben Anneleen, ik ben tien jaar en kom uit Lovendegem. Mijn mama kijkt af en toe eens rond of er een interessante auditie voor mij is. Op een bepaald moment had ze iets gevonden. Ik was blij dat ik nog eens auditie mocht gaan doen. We dachten dat het voor een figuratierol of een kleine ensemblerol zou zijn. Het bleek echter voor Amadé te zijn, een jongen. We dachten dan dat het niet meer goed zou komen, maar ik werd toch geselecteerd! Dat had ik helemaal niet verwacht.

Wat doet het jou om toch zo’n belangrijk personage te mogen spelen?

Soms luister ik wel eens graag naar Mozart. Ook moderne muziek, maar ik wissel graag eens af. Nu mogen mee te spelen in een musical rond die figuur is toch wel heel speciaal.

Kende je je medespelers al?

Dries had ik al wel vaker gezien, maar verder kende ik nog niet echt iemand. We hebben vandaag al wat kennis gemaakt.

Niet zingen en dansen, maar zonder praten acteren, dat is toch wel iets heel anders om te doen

Wat weet je van de musical zelf?

Dat Amadé helemaal niet praat. Dat vind ik wel speciaal. Hij is een soort engeltje op de schouder van Mozart. Hij zegt constant dat Mozart het goede moet doen en muziek moet schrijven, maar hij wil alleen maar luisteren naar zijn duiveltje. Het is heel leuk dat ik eens een andere vorm van musical ga meemaken. Niet zingen en dansen, maar zonder praten acteren, dat is toch wel iets heel anders om te doen.

Heb je daar al veel op geoefend?

Ja thuis, maar ik heb het nog niet verder kunnen uitproberen.

Wat vind je van jullie kostuum?

Heel tof! Ik kon me er al een klein beetje bij voorstellen. Met een witte pruik en zo. Maar nu het echt wordt is het toch nog veel indrukwekkender. Het is echt supercool.

Jullie zijn met z’n drieën om Amadé te spelen, hoe gaat dat in zijn werk?

We gaan afwisselend spelen omdat kinderen niet te vaak mogen spelen bij professionele producties. Ik vind dat ook niet erg dan kan ik ook eens naar de anderen kijken. Ik heb nu ook een paar kinderen van mijn leeftijd in de groep die ook snappen waarover ik het heb. Met dezelfde rol, dat is nog leuker om erover te kunnen praten. Wat ideeën uitwisselen kan nooit kwaad.

Die hoofdrol bij Jan zonder Vrees was toch een grote, belangrijke stap voor mij. Dat heeft ook heel veel geholpen voor wat er nu bij Mozart zal komen

Je gaat dan altijd pendelen tussen Lovendegem en Antwerpen? Hoe ga je dat met de school doen?

Ja, dat worden drukke tijden. Een geluk dat mijn school daarvoor open staat. Ze gaan dat zeker niet blokkeren, maar ze zijn daar echt fijn voor. Maar dan vind ik het ook niet erg als ik eens een speeltijd binnen moet blijven om in te halen. Dat hoort er dan ook bij.

Wat vond je het leukste aan Jan zonder Vrees?

Dat er daar veel mensen bij speelden die nog nooit of amper in een musical hadden gespeeld. Iedereen kreeg daar de kans om het eens te doen, want dat was voor mij ook de eerste hoofdrol die ik speelde. Dat was heel leerrijk. Bij Sneeuwwitje speelde ik een van de dwergen en dan moest ik maar twee scènes op podium komen en daarna had ik niets meer te doen. Die hoofdrol bij Jan zonder Vrees was toch een grote, belangrijke stap voor mij. Dat heeft ook heel veel geholpen voor wat er nu bij Mozart zal komen.

Mozart! – de Musical speelt vanaf zondag 10 december in Stadsschouwburg Antwerpen. Tickets & meer informatie vind je op www.musichall.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier