An Lauwereins en Hans Peter Janssens

Op de Cultuurmarkt zongen An Lauwereins en Hans Peter Janssens elk een solo van de musical Sweeney Todd waarin zij de hoofdrollen zullen vertolken in een productie van vzw Pateeke. Musical Vibes stelden deze twee een paar vraagjes.

Bloederige samenwerking

Kunnen jullie vertellen waar het verhaal over gaat?

An: Dat kan Hans Peter heel goed uitleggen, want hij is de hoofdrol (lacht).

Hans Peter: Het gaat over Sweeney Todd, die eigenlijk onrechtvaardig veroordeeld is door een zekere rechter Turpin. Deze heeft dit gedaan omdat hij achter de vrouw van Sweeney zat. Het moment dat Sweeney in de gevangenis zat, heeft de rechter de vrouw van Sweeney verkracht. Daarna heeft zijn vrouw zogezegd zelfmoord gepleegd. De rechter heeft dan ook de dochter van Sweeney in zijn huis genomen. Als Sweeney dan uit de gevangenis komt, zint hij op wraak. Hij wil dat doen door als barbier de rechter binnen te krijgen in zijn shop, en daar zijn keel over de snijden. Hij slaat een beetje door, en besluit om niet alleen de rechter zijn keel over te snijden, maar die van iedereen. Iedereen verdient het om dood te zijn. Daarvoor werkt hij samen met deze vrouw hier.

An: Hij werkt met Mrs. Lovett, en zij vindt het heel tof dat Sweeney na al die jaren is teruggekomen, want ze was er eigenlijk altijd al verliefd op. Nu spannen ze samen om mensen te vermoorden, want haar videekes waren tanend: ze had niet genoeg vlees. Nu heeft ze er op overschot, want elke keer als er iemand vermoord wordt, kan die verdwijnen in de videekes. Het is dus een heel bloederige samenwerking.

Hans Peter: Sindsdien verkoopt ze veel beter vlees.

An: Iedereen vindt ze zo lekker (lacht).

Er moet echt in geacteerd worden in de nummers, en dat is de grote uitdaging voor ons

Wat spreekt jullie aan in jullie personages?

Hans Peter: Vooral het donkere: ik speel graag donkere personages, omdat ik vind dat ze veel verschillende lagen hebben, en zeker omdat hij helemaal tilt slaat. Dat is heel uitdagend om te spelen, natuurlijk.

An: Lovett wordt op verschillende manieren gespeeld. Ik zou ze graag spelen zoals volgt: een beetje zot, een beetje met een hoek af, maar ook wel verleidelijker naargelang de voorstelling vordert omdat ze verliefd is. Ze heeft veel succes, ze doet alles samen met Sweeney, en dat is iets dat ik haar wil meegeven. Het is ook prachtige muziek om te zingen.

Wat vinden jullie van die muziek?

An: Ongelooflijk. Het is geen cadeau, want het is heel moeilijk om in te studeren, maar het is prachtig. De orkestraties gaan ook heel goed meevallen: het zijn heel melodieuze nummers, maar je moet ze ook blijven spelen. Je mag nooit in de val trappen om ze heel lyrisch te zingen. Er moet echt in geacteerd worden, en dat is de grote uitdaging voor ons.

Sweeney Todd is vanaf vrijdag 10 mei 2019 te zien in de Rode Zaal van het Fakkeltheater in Antwerpen. Meer informatie en tickets vind je op www.sweeneytodd.be.

Door Amber Degeest

Foto’s: Wendy de Noier