Wim van den Driessche

Wim van den Driessche speelt in Come From Away onder andere de rol van Burgmeester Claude Elliot. Come From Away vertelt het verhaal van een groep reizigers die met het vliegtuig stranden in Gandor, Newfoundland, nadat het luchtruim gesloten wordt vanwege de terroristische aanvallen op 11 september 2001.

De motor moet weer aan!

Dag Wim. Je speelt onder meer de rol van de burgemeester van Gandor, Claude. Daarnaast speel je ook nog wat ensemble rollen. Hoe is dat?

“Claude heeft, als burgemeester zijnde, een beetje de vertelfunctie binnen de voorstelling. Hij is vaak degene die de feiten opnoemt, de voorstelling kadert en progressie brengt in het verhaal. Verder speel ik ook nog wat kleine rollen, zoals vrijwel iedereen in de voorstelling. Dat is ook het leuke aan het stuk, dat geniaal in elkaar zit: iedereen neemt constant elkaars stokje over. Het is een meesterlijke vertelconstructie.

Iedereen neemt constant elkaars stokje over. Het is een meesterlijke vertelconstructie

We vertellen het verhaal met zijn 12en, iedereen heeft een even groot aandeel. In theorie is het bij elke voorstelling zo dat je als personage in dienst staat van het verhaal, maar bij Come From Away is het echt zo, dat móet wel.

Welke rol ik zou willen als ik Claude niet zou spelen? Nou, hoe leuk zou het zijn, in een soort bizar ander universum, als iedereen elke dag een andere rol zou kunnen spelen op tour? Ik zou ze alle elf wel willen spelen, zo mooi zijn ze allemaal. Een enorm compliment aan de schrijvers daarvoor, dat hebben ze fantastisch gedaan.”

Hoe is het om na corona weer op de planken te kunnen staan?

“Ik speelde eerst in Daens, dat heb ik een week kunnen doen voor alles lange tijd op slot ging. Vervolgens begon Come From Away, en moesten we een week na de première dicht. Daar kan je lang ongelukkig over zijn, het is allemaal ongelooflijk zonde, maar dat is nou eenmaal zo gegaan. We hebben met de hele groep besloten: we slaan die bladzijde om, we gaan driedubbel genieten en focussen op dit, wat wel kan. En aan iedereen die zin heeft: ga naar het theater! Naar welke voorstelling dan ook, we hebben zo’n behoefte aan publiek, meer dan ooit. De motor moet weer aan!”

Het is eigen, zonder dat het gezocht anders wordt

Wat maakt Come From Away, een voorstelling over 9/11, toch herkenbaar voor het Nederlandse publiek?

“Wat ik het heerlijke vind aan theater, is dat het het kleine, menselijke aspect van de geschiedenis pakt. Als we kijken naar Les Misèrables, is dat een groot, Frans verhaal. Maar waar het op focust, namelijk wat de mens meemaakt, is nog altijd relevant.

Bij Come From Away kan iedereen meeleven, iedereen kan zich verplaatsen in de pijn, het verlies en de vreugde: dat is universeel. 9/11 is het kader voor het verhaal over de mensen en hun emoties, daardoor kan je dat verhaal overal vertellen. Het is eigen, zonder dat het gezocht anders wordt. Het is zo’n warme, ontroerende voorstelling, die is in zijn vertelling met niets te vergelijken: ik heb zoiets nog niet eerder gezien. Ik zie dat mensen elke avond lachend de zaal verlaten, ze zijn ontroerd. Dat is heel mooi om te zien.”

Lees HIER onze recensie.

Come From Away speelt nog tot en met 6 juni 2022 in de Nederlandse theaters. Voor meer informatie en tickets surf je naar: www.comefromawaydemusical.nl.

Door Yuki Hochgemuth

Foto’s: Wendy de Noier
Sceneoto’s: Roy Beusker & Annemieke van der Togt