3 Musketiers

Terechte trots in Brugge met de viering voor het 150-jarig bestaan van hun prachtige Stadsschouwburg. Cultuurcentrum Brugge zet dan ook het seizoen 2019 – 2020 in met een spetterend evenement. Toen De Koninklijke Stadsschouwburg op 30 september 1869 zijn deuren opende was dat met de operette Les Mousquetaires de la Reine, gecomponeerd door Jacques Fromental Halévy met tekst van Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges. De keuze om het startschot voor een veelbelovend feestjaar te geven met de musical 3 Musketiers was dan ook vanzelfsprekend. Het idee om bovendien een voorstelling te organiseren waarbij 150 mensen in het publiek in 19-de eeuwse kledij een aparte sfeer creëren, is de figuurlijke kers op de taart. Een enig mooie re-enactment die het geheel een extra dimensie geeft.

Opdracht volbracht

Deze productie kon uiteraard niet anders gespeeld worden dan door een musicalgezelschap uit Brugge, en daar de stad twee van deze gezelschappen rijk is moest het tot een samenwerking komen. Niet tegenstaande ze beide een behoorlijke staat van ervaring hebben is dat geen evidentie. Elk gezelschap heeft zijn visie, zijn concept, zijn “karakter”. Maar met de kennis van zaken en het enthousiasme die hen beide eigen is ging Cultuurcentrum Brugge er alvast van uit dat ze kwaliteit zouden krijgen. Om weinig of niks aan het toeval over te laten hebben producenten KotéKoer en TeamJacques gekozen om alvast één zekerheid in huis te halen met Stefan Van Guyse als regisseur.

Liefhebberij vervaagt en zoekt vervaarlijk de grens van het professionele op

Verder is er een indrukwekkende crew samengesteld waarmee je als producent met enige trots kunt uitpakken. De reputatie van de cast en het ensemble flaneert in de hoogste regionen van de liefhebberij en biedt een waaier van mogelijkheden. En dat begeleid door een orkest van 14 zorgvuldig geselecteerde muzikanten. Hoe hoog de druk ook was, het zou lukken. Of dat ook daadwerkelijk allemaal zo is mocht Musical Vibes gaan bekijken.

Deze musical vertelt het verhaal van de jonge d’Artagnan die het ouderlijk huis verlaat om musketier te worden aan het hof van de Franse koning Louis de XIII. Echter, op dat moment is het de Kardinaal Richelieu die een zware impact heeft op de beslissingen aan het hof. Hij deinst er niet voor terug om zijn rechterhand Rochefort met zijn garde orde op zaken te laten stellen en hindernissen op te ruimen. Onze jonge held raakt bevriend met drie musketiers en ontmoet de lieftallige Constance waarop hij al snel verliefd wordt. Meteen het begin van een zinderend avontuur. 

Vocaal van de eerste tot de laatste noot boeiend en een waaier van emoties oproepend

Met deze musical volgen de producenten de creatie van Stage Entertainment, het vroegere Joop van Den Ende Theaterproducties. Deze creatie is deels overgenomen uit het bekende stuk van Alexandre Dumas, met een herwerking die het geheel 100% theaterproof moest maken. Zo zijn er wel enkele verschillen met het oorspronkelijke stuk, die dan wel terug te vinden zijn in de diverse filmuitvoeringen. Zo is het ooglapje van Rochefort onder andere een detail die niet in elke versie terug te vinden is, maar hier wel nadrukkelijk aanwezig en “bespeeld”.

Hier in Brugge hebben ze er in ieder geval een kanjer van een voorstelling van gemaakt. Complimenten voor de grimeploeg. Toch niet de volle pot foutloos als we decor en kostuums onder een (heel scherpe) loep nemen, niet tegenstaande er duidelijk keihard aan uitstraling en functionaliteit is gewerkt. Ook al verschijnt er een enig mooi paard ten tonele en en kan het volledige, bombastische kasteel op indrukwekkende manier naar voor worden gereden; kasteeltrappen op zichtbare wielen, in dit decorconcept, is een beetje als vloeken in de kerk. Maar dat vleugje muggenzifterij vergaat in het niets als we het hebben over de absolute topkwaliteit die cast, ensemble en orkest hier de zaal ingooien.

Cultuurcentrum Brugge kan gerust spreken van een perfecte start van hun feestjaar

Vocaal van de eerste tot de laatste noot boeiend en een waaier van emoties oproepend. Liefhebberij vervaagt en zoekt vervaarlijk de grens van het professionele op. Rechtgekomen haargroei lijkt niet meer in staat naar de oorspronkelijke positie terug te keren wanneer onder andere de drie vrouwelijke hoofdrollen hun nummer brengen. Complexe dans- en gevechtschoreografieën moeten cast en ensemble bloed, zweet en tranen hebben gekost om die perfect getimed uit te voeren.  Hier en daar wel opmerkelijk lange overgangen tussen de scènes waarin weinig of niets gebeurt. Moet een scriptgewijs gegeven zijn, want de decorwissels lopen vlot en de muziek loopt mooi door. Speciale vermelding voor de rol van d’ Artagnan, die gespeeld wordt door een eerstejaars student aan de Fontys Hogeschool te Tilburg. We kunnen ons afvragen wat zo iemand zal kunnen na de vier jaar die hij daar voor de boeg heeft. Opdracht volbracht. Cultuurcentrum Brugge kan gerust spreken van een perfecte start van hun feestjaar.

Meer informatie over de verenigingen vind je op www.kote-koer.be en www.teamjacques.be.

Door Jean Paul De Corte

Foto’s: Patrick Defort