Zodiac de Musical

Stel je voor: geprojecteerde beelden van verschillende omgevingen in de hoge koepel van de koepelgevangenis Breda, licht- en geluidseffecten zoals je niet snel tegenkomt, een grote en ijzersterke cast die volledig in de rondte speelt, een nieuw verhaal en lekkere muziek. Dan komt Zodiac de Musical in zicht.

De Zodiac, de Zodiac. Een visuele verrassing in een bijzondere setting

Deze eigentijdse, nieuwe Nederlandse musical speelt zich af in het futuristische 2031, wanneer vluchtelingen Drangers genoemd worden en geen enkel land hen meer binnenlaat. Ze leven op de stranden, en de aarde is niet meer zoals wij hem kennen. Geen natuur, geen vogels, een strak regime waarbij iedere burger gecontroleerd wordt en te vinden is op de high tech apparatuur. Maar hun avondklok is ons niet vreemd: de musical raakt ons op vlakken waarvan wij 2 jaar geleden dachten dat het ons niet zou gebeuren. En degenen die zich verzetten tegen de gemachtigde orde ook niet.

De musical raakt ons op vlakken waarvan wij 2 jaar geleden dachten dat het ons niet zou gebeuren

De Zodiac, de dierengordel in de ruimte, is gepersonifieerd en stuurt Boogschutter (door de fantastische Samir Hassan) naar de aarde om de 4 elementen terug te halen. Hij geniet van het mens-zijn en zijn zoektocht is er een van vele emoties. Met onder andere de steengoede Dominique de Bont als Evi, de ervaren René van Kooten als Frederik, de humoristische Dennis Willekens als Poortwachter, de verrassende Sofia Ferri als Parel en Marie Korbl als Vlinder en de fijne Hilke Bierman als Marcia staat er een steengoede cast op het podium, die met een bizar goed en sterk ensemble iets bijzonders neer weet te zetten. Samir Hassan is de ultieme Boogschutter; wat een stem en wat een spel! Dominique de Bont, Marie Korbl en Sofia Ferri zijn jong, maar ontzettend goed; samen en solo, ze maken heel veel indruk.

Het eerste nummer maakt indruk en zit gelijk in het hoofd. Die laat je ook de dag erna niet meer los. De live band zit mooi in het zicht en is een onmisbare toevoeging. Net als de prachtige samenzang, sterke solo’s en fijne duetten. Hier en daar zitten tonen van bekende Nederlandse liedjes verwerkt in de nummers. Er zitten veel grapjes in de voorstelling, de een leuker dan de ander.

Samir Hassan is de ultieme Boogschutter; wat een stem en wat een spel!

Het volledige gebruik van de ruimte is fantastisch; de acteurs komen uit alle hoeken en overal is iets te zien. Visueel is Zodiac een groot spektakel: de prachtige lichteffecten, gave kostuums en vooral de vele drones die kunnen dansen laten een onuitwisbare indruk achter. Het visuele is, naast de cast, het sterkste punt van de voorstelling. Af en toe laat het geluid nog ietwat te wensen over. Sommigen zijn beter verstaanbaar dan anderen en de een staat ook harder dan de ander, waardoor je vaak goed moet luisteren of juist even terugschrikt door het verschil in volume. Ook overschreeuwen sommigen zichzelf; zo valt Ram (Iris Bakker) een beetje uit de toon. Al rijst daarin wel de vraag of dat niet gewoon helemaal terecht is, als woordvoerder van de dierengordel. Wel wordt er loepzuiver gezongen en gespeeld en is het natuurlijk ontzettend lastig om in zo’n immense koepelruimte het geluid goed te krijgen.

Het verhaal voelt hier en daar ietwat losjes; als we er over 10 jaar zo bijlopen moet het wel ontzettend hard gaan met alle veranderingen, al heeft Corona het wel meer mogelijk gemaakt. Het idee achter het verhaal is goed en tijdens de voorstelling ga je mee in wat er allemaal gebeurd, maar het einde voelt toch ontzettend plotseling. Alsof het afgeraffeld moet worden, het voelt onaf. Eigenlijk wil je nog meer zien. Het idee achter de voorstelling is interessant, misschien wordt het wat overdreven, maar dat hoort bij theater. Het is wel een realistische kijk als wij ons gedrag als mensen niet gauw aan gaan passen en ons bewuster gaan zijn wat wij de aarde en onszelf aandoen.

Indrukwekkende visuele traktatie voor de liefhebber van vernieuwend, eigentijds spektakel

Al met al is Zodiac een indrukwekkende visuele traktatie voor de liefhebber van vernieuwend, eigentijds spektakel en een leuke avond uit. Het is een voorstelling die erg gevoelig is voor persoonlijke smaak, maar Musical Vibes laat zich deze voorstelling goed smaken!

Zodiac de Musical is nog tot en met 29 augustus exclusief te zien in de Koepel in Breda. Meer informatie & tickets vind je op www.zodiacdemusical.nl.

Door Annemarijn Clement

Foto’s: Karin Jonkers