Wiet Waterlanders

Wiet Waterlanders en de Negende Compagnie van Heethoofden is de volgende musical van The Singing Factory. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Mark Tijsmans. Naast enkele volwassen acteurs, is het voornamelijk de bedoeling om de kinderen en jongeren van jeugdkoor Singfonia te laten knallen op het podium. Als professionele ruggengraat krijgen zij op de scène het gezelschap van Hans Peter Janssens.

Potentieel ten overvloede

Het verhaal van de musical komt niet heel goed uit de verf. Wiet Waterlanders en zijn vrienden moeten op zoek naar het ware verhaal achter de composities van Solieri in de abdij waar hij 340 jaar geleden kapelmeester was. Formaat A5, een duister genootschap zou die waarheid willen verbergen. Dan begint er een haasje over tussen het verleden, waar we de realiteit van 1781 te zien krijgen, en het heden waar Wiet verder speurt. Een beetje verwarrend allemaal en vreemd genoeg staat er geen helpende synopsis in het programmaboekje.

Potentieel ten overvloede, maar nog wat meer bewerking nodig

Wat alvast als een paal boven water staat: de volledige cast smijt zich en geniet zichtbaar. Elke jonge snaak toont zich ogenschijnlijk zonder (te) veel stress met al zijn kwaliteiten en tekortkomingen en dat vormt echt wel de sterkte van deze show. Hier staat een energieke bende zich in alle eerlijkheid te tonen en ze mogen gezien en gehoord worden! Puik werk van het omkaderende team. Ook de volwassen (amateur)cast doet een heel mooi werk en Hans Peter Janssens heeft met Solieri een duistere rol zoals hij alleen ze kan neerzetten.

Er zijn op deze première nog enkele technische problemen die hopelijk nog opgelost worden. Zowel licht als geluid zijn niet slecht, maar er loopt nog te veel mis. Microfoons niet (genoeg) open, scènes in het donker. De vele rook kan niet alles verbergen. Een groter probleem zijn de talloze scènewissels die dikwijls voor dode momenten zorgen, en de timing tussen dialoog en songs. De inzet naar een nummer duurt regelmatig lange, dode seconden, wat de overgang heel onnatuurlijk maakt. Betere afspraken met het orkest kan dit verhelpen. Het live orkest klinkt overigens goed, al zijn er enkele arrangementen die wat meer diepte kunnen verdragen.

Dankzij al het talent en energie op het podium, is Wiet Waterlanders een plezier om te zien

Het grote probleem is de manier waarop het verhaal opgebouwd is. Sommige onnodige details krijgen veel aandacht, sommige scènes brengen enkel wat uitleg mee, waar er in andere scènes talloze herhalingen zitten die beter vervangen zouden worden met die uitleg. Het veelvuldig switchen tussen heden en verleden zorgt ook voor nog meer scènewissels en verwarring. Potentieel ten overvloede, maar nog wat meer bewerking nodig om dit tot een echt spannend avontuur te maken!

Dat potentieel zit er dus ook in de cast en zij tonen het wel ten volle. Dankzij al het talent en energie op het podium, is Wiet Waterlanders en de Negende Compagnie van Heethoofden nog een plezier om te zien. Wat dat betreft is dit een geslaagde missie voor The Singing Factory, er wordt heel hard geknald op het podium!

Wiet Waterlanders speelt nog tot en met 18 september in de Stadsschouwburg te Mechelen. Tickets en meer informatie vind je op www.singingfactory.be

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort