Weekendje Bouillon

Tijdens deze natte herfstdagen, kan je samen met het EWT, er een weekendje op uit gaan. Naar Bouillon (zonder garantie op mooier weer). Wat je wel kan verwachten, is een komedie van Jeroen Maes als tweede productie van het theaterseizoen. Met enkel klasbakken op de scène kan je je aan een knalkomedie verwachten. Maar dit weekendje is geen onverdeeld succes.

Knap acteerwerk

Weekendje Bouillon neemt je mee met twee bevriende koppels, Mireille en Tony (Gerdy Swennen en Frank De Kaey) en Rita en Patrick (Daisy Thys en Marc Verbruggen). Ze hebben een vakantiehuisje gehuurd om onder vrienden een ontspannen weekendje te hebben. Wanneer Rita al dadelijk alles begint te herinrichten, wordt snel duidelijk dat er niet veel ontspannen zal zijn aan dat weekend. Wanneer de vreemde vogel Raf Vaneste (Mike Wauters), een verdwaalde wandelaar, nog komt binnenvallen, loopt niets meer zoals verwacht..

Er moet heel hard en attent gespeeld worden en dat gebeurt allemaal alsof het een peulschil is

Het decor is weer een prachtstukje. Een rustiek vakantiegevoel overvalt je spontaan wanneer het doek opengaat. Dat gaat echter al snel weg wanneer de vier vrienden binnenkomen. Wat een zootje ongeregeld! Van de hypernerveuze Rita tot de onwerkelijk relaxte Mireille, lopen hier heel veel 3 of 4 letter-stoornissen rond. Een recept voor veel misverstanden is dit vanzelfsprekend, maar je mist toch een beetje een houvast, een personage waarmee je je wil vereenzelvigen. De eerste acte is nagenoeg volledig ingepalmd door de situatieschets, waardoor het leeuwendeel van de grappige misverstanden pas in de tweede acte komen.

Dit zwaartepunt, gecombineerd met de karikaturale personages, geeft een onevenwicht waardoor je als toeschouwer wat op je honger blijft zitten, zeker in het eerste deel. De karakters mogen dan over de top zijn, ze worden vlekkeloos zo neergezet. Het tempo van de voorstelling is moordend, er moet heel hard en attent gespeeld worden en dat gebeurt allemaal alsof het een peulschil is. Een sterke prestatie!

Er zijn voldoende sterke momenten en lachwekkende situaties om het slechte weer buiten even te vergeten

Weekendje Bouillon mag dan niet de sterkste Maes-komedie zijn, een gezellig avondje uit biedt ze wel. Er zijn voldoende sterke momenten en lachwekkende situaties om het slechte weer buiten even te vergeten en te lachen met de miserie van Mireille, Tony, Rita, Patrick en Raf.

Weekendje Bouillon speelt nog tot en met 17 december in het EWT te Deurne. Info en tickets op www.ewt.be

Door Patrick Defort

Foto’s: Goele Bormans