WEB

Tieners die verslaafd zijn aan de telefoon. Menig ouder hoeft maar op de bank te kijken en ziet de jongere generatie snapchatten, vloggen en instagrammen. Zo ook in de musical WEB, waar Grote Zus (Leandra van Ooststroom) vergroeid lijkt te zijn met haar telefoon. Met alle gevolgen van dien, ze slaapt slecht, is onredelijk puberaal tegen Mam (Daisy van Tussenbroek) en wil niet meer naar school..

Puberproblemen en een fantasierijke tiener in deze musical met moraal

Niet alleen maar pubergedrag

Moeder is ten einde raad, Grote Zus is niet voor rede vatbaar en ook deskundigen weten geen oplossing voor de problemen bij haar dochter. Ikke, het broertje (gespeeld door Bas van Ree), vermoedt dat het meer is dan alleen puberproblemen en krijgt hulp in de vorm van dokter Bodiszar Breinstein (Rens de Rijk). Deze vrolijk uitgedoste breindokter gaat samen met de 9-jarige Ikke op zoek naar de oorzaak van het vreemde gedrag van Grote Zus, die steeds meer op een vastgelopen computer lijkt.

Elke acteur geeft iets eigens aan de rol en dat is erg knap gedaan

Op reis door het brein

In de nacht gaan de dokter en Ikke op reis door het brein van Grote Zus, ze transformeren met behulp van een drankje en kunnen zo via de neus naar binnen. In het brein komen ze twee prachtig uitgedoste wezens tegen, Roe (een dubbelrol van Daisy) en Memo (Rick Duijst-Bergervoet). Samen gaan ze op zoek naar de oorzaak van het gedrag van Grote Zus: schurk Net (Amber Sluis). Gehinderd door Vrek (Mies de Waal) en Net doen de vier er alles aan om de verslaving aan internet uit te bannen en de fantasie bij Grote Zus weer terug te laten komen. En dat gaat niet zonder slag of stoot.

Van slaap- tot bovenkamer

Het decor is simpel, maar goed uitgedacht. Een bed, kast, lampjes en aan de zijkant van het toneel een web van gekleurde touwtjes: perfect om zowel de slaapkamer van Ikke uit te beelden als de hersenen van Grote Zus. Af en toe worden kratjes gebruikt om een tafel mee uit te beelden of om op te zitten. Echt spectaculair aan de musical zijn echter de kostuums. Vooral de vrolijk gekleurde outfits van Roe, Memo en Vrek zijn fijn om naar te kijken. Wat rodere tinten voor het geheugen, Roe krijgt lichtere kleuren en Vrek is paars/groen uitgedost. Met UV-licht zijn de outfits glow-in-the-dark en vallen daarmee nog extra op.

De musical is vooral een aanrader voor scholen, kinderdagverblijven of een wat jonger publiek

Cast: mooie zuivere stemmen

Elke acteur geeft iets eigens aan de rol en dat is erg knap gedaan. De stemmen van Grote Zus en Mam zijn mooi en zuiver en het samenzang van Net, Memo en Vrek is ook knap gedaan. De musical is vooral een aanrader voor scholen, kinderdagverblijven of een wat jonger publiek. Het stuk heeft namelijk een belangrijke boodschap: leuk dat internet, maar leg de telefoon/tablet af en toe weg en maak gebruik van je fantasie! 

Meer informatie vind je op vollezaalproducties.nl.

Door Laura Winters

Foto’s: Annemarijn Clement