Warre Borgmans en Anouk Rietveld

Music Hall presenteert deze Kerst de nieuwe musical Scrooge. Natuurlijk gebaseerd op het verhaal van Charles Dickens, maar ze maken er een eigen creatie van met zelfgeschreven muziek, liedteksten en script. Wij kregen de kans om te praten met Warre Borgmans, die voor de eerste keer de hoofdrol speelt in een musical en de rol van Scrooge zal vertolken, en Anouk Rietveld, die de geest, Emily, zal spelen.

Een ongekend avontuur

Hoe vinden jullie het om in Scrooge de Musical te mogen meedoen?

Anouk: ik vind het heel speciaal. Ik heb er heel veel zin in: er wordt nieuwe muziek geschreven, een nieuwe voorstelling. Bij de auditie wisten we eigenlijk niet wat het zou gaan worden. Dat weten we misschien eigenlijk nog steeds niet (lacht). Daarom wordt het eigenlijk wel heel speciaal, omdat ze ons nu kennen en de musical dus op onze maat gemaakt wordt.

Warre: Dat is waar, ik sluit mij daar uiteraard volledig bij aan. Een bestaand, gekend verhaal, en dan daar iets anders mee doen. Met nieuwe inzichten, en vooral met nieuw gecomponeerde muziek die wij hopen zo voortreffelijk mogelijk te verdedigen. Ik vind dat heel kostbaar, ik vind het ook heel fijn dat er nog eens zo’n grote groep mensen een podium staat: dat zie je niet alle dagen. In Vlaanderen dan vooral niet, in Nederland misschien wel meer. Bij ons is dat toch zeer uitzonderlijk. Het is ook een verhaal dat de tijd al overleefd heeft. Het thema dat altijd zal terugkomen en, denk ik, de mensheid zal overleven. Maar dat ons ook, en dat zet ik tussen aanhalingstekens, zonder belerend te zijn, ‘een les’ geeft. Het geeft een les over het leven. Dat het niet alleen maar lachen, gieren en brullen is, maar ook niet heel triestig is. Het zal van alles zijn. Ik kende Cornelius, de regisseur, niet daarvoor. Jij wel?

Anouk: Jawel, ik heb al met Cornelius mogen werken. Hij heeft hele mooie ideeën, is heel duidelijk. Ik ben heel benieuwd!

Warre: Ik speel ook meestal altijd toneel, dus voor mij is dat eigenlijk een ongekend avontuur.

Er wordt nieuwe muziek geschreven. Omdat ze ons nu kennen wordt de musical dus op onze maat gemaakt

Weten jullie al iets over jullie rol?

Anouk: Ik weet dat ik de geest  uit het verleden ben: het meisje waar Scrooge verliefd op was. Hij was zo vol van hebzucht en geld dat wij uit elkaar groeiden. Daarna kom ik terug in zijn gedachten. En ik weet dat ik een liedje mag zingen! 

Warre: Veel meer weet ik ook niet (lacht). Scrooge is Scrooge. Scrooge is wrokkig, verbitterd en maakt gelukkig een ommezwaai door de omstandigheden. Veel meer weten wij nog niet. Natuurlijk hebben we het verhaal gelezen. Ik heb ook op YouTube wat filmpjes bekeken, want er zijn natuurlijk langspeelfilms van gemaakt. Ook met Jim Carrey onder andere. Daar heb ik stukjes van gezien. Heel grote acteurs hebben al Scrooge gespeeld.

Vinden jullie het leuk dat het een kerstmusical is?

Warre: Kerstmis: een feest dat groter is dan groots. Iedereen is ook opgetogen met Kerstmis, en daar dan een goed, spannend gebracht verhaal bij. Het feit dat je daar mensen blij mee maakt is fantastisch. Ik vind zomermusicals ook heel leuk hoor, laat dat duidelijk zijn (lacht). Kerstmis is wel een hele speciale sfeer.

Voor oude, verbitterde mannen, voor mooie jonge vrouwen en alles wat daartussen zit. Het komt allemaal in orde!

Kerstmis is meestal altijd met familie, is Scrooge ook een musical om met de familie te gaan zien?

Anouk: Absoluut!  Daar ben ik zeker van.

Warre: We gaan zeker een verhaal maken voor iedereen, dat is ook onze opdracht een beetje. Scrooge is, wat je zelf ook zegt, een familiemusical. Het is dan ook de bedoeling dat mensen er in groep naar komen kijken, dat heel de familie geniet. De ene geniet dan meer van dit, en de andere weer van dat. Ik hoop dat er in deze voorstelling voor iedereen elementen zitten, voor elk wat wils. Voor oude, verbitterde mannen, voor mooie jonge vrouwen en alles wat daartussen zit. Het komt allemaal in orde!

Scrooge de musical speelt in december 2018 in de Stadsschouwburg van Antwerpen, en in januari 2019 in de Capitole in Gent. Meer informatie en tickets vind je op www.musichall.be .

Door Amber Degeest

Foto’s: Patrick Defort