Vlaamse Première Les Misérables

25 jaar na het wervelende succes van Les Misérables in Vlaanderen, staat deze voorstelling opnieuw in de Antwerpse Stadsschouwburg. In een Nederlandse productie is het de eerste keer dat de nieuwe regie-versie de Britse eilanden verlaat. Dankzij coproducent Studio100 is de show in Antwerpen en Gent te zien. De oorspronkelijk aangekondigde vlaamse cast is wegens allerlei redenen beperkt gebleven tot vier acteurs: Nordin De Moor, Goele De Raedt, Ianthe Tavernier en Jonas Van Geel. Tussen het jonge Nederlandse geweld vallen zij alvast niet uit de toon, allerminst!

Een ster in het licht

Voor een volledige recensie over deze nieuwe Nederlandse versie, verwijzen we jullie graag naar onze recensie van 6 maar j.l. (www.musicalvibes.net/les-miserables).

Nordin schittert als de ster die hij mag bezingen en staat tijdens het gelijknamige nummer ook terecht in de volle spotlight

Nordin De Moor zet een weergaloze Javert neer. Zeer geloofwaardig personage, voortreffelijk vocaal gezongen, vormt hij een magistraal duo met Milan Van Waardenburg als Valjean. Nordin schittert als de ster die hij mag bezingen en staat tijdens het gelijknamige nummer ook terecht in de volle spotlight. Goele De Raedt vormt met Jonas Van Geel het herbergierskoppel van de Thénardiers. Goele toont dat ze van alle musical-markten thuis is en overschaduwt Jonas die nochtans ook een fijne Thénardier neerzet. Hier staat er een grappig duo dat de zaal makkelijk aan het lachen krijgt te spelen. Ianthe Tavernier heeft weinig moeite om Eponine geloofwaardig te spelen en weet ook vocaal te tonen dat ze haar plaats in deze show meer dan verdient.

Er is moeite gedaan om de grootste klankverschillen tussen de Nederlanders en de Vlamingen weg te werken. Dit is niet volledig gelukt, maar het resultaat is mag er zeker zijn. Er zijn geen tangen op varkens te bespeuren, meer moet dat alvast niet zijn. Het meest spijtige is het net te zacht staande geluid waardoor de verstaanbaarheid niet altijd optimaal is.

Goele toont dat ze van alle musical-markten thuis is en overschaduwt Jonas die nochtans ook een fijne Thénardier neerzet

Kan deze voorstelling die van 1998 doen vergeten? Niet helemaal. Niet dat er een zwakke cast staat te spelen, integendeel, maar je mist toch meer Vlaamse spelers. De nieuwe versie speelt ook mee. Daar waar de originele regie van Trevor Nunn baanbrekend was, is deze regie weliswaar iets vlotter verteerbaar, flitsender en sneller, maar is er (te?) veel op zekerheid gespeeld. De aanpassingen zijn duidelijk gericht op een publiek van de 21ste eeuw, dat alles meer op een dienblad aangereikt wil zien. Een monument als Les Misérables herwerken is nooit gemakkelijk en naast sommige minder geslaagde keuzes, kan je enkel en alleen maar genieten van het vuurwerk dat deze musical blijft!

Les Misérables speelt nog tot en met 7 januari en Antwerpen en Gent. Meer info & tickets op www.lesmiserables.live.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier