Viva Minerva


Op 3 juli ging onder massale belangstelling de komedie Viva Minerva in première in de Rode Zaal van het Fakkeltheater. In een regie van Jeroen Maes levert gloednieuw productiehuis Het Achterland deze zomerproductie af als dé reden om het Fakkeltheater de hele zomer open te houden!

viva1

U vraagt, wij draaien

In deze hilarische klepper van formaat worden we in de nostalgische wereld van ‘Radio Minerva’ getrompeteerd. We krijgen algauw een beeld van de personages die achter het reilen en zeilen van deze zender staan. Eddy de Keyser (Carry Goossens) scheert muzikale toppen met zijn verzoekprogramma ‘Bel me, Schrijf me’ met zijn bazige vrouw Nicole (Marilou Mermans) naast hem aan de zoekertjestelefoon. Sinatra-fan Richard Tielemans (Luc Verhoeven) die de vertalingen in zijn programma ‘For Ever Green’ vaak net iets te letterlijk neemt. Daartussen loopt nog de praatgrage koffiedame Ivette (Linda De Ridder) die tevens haar eigen programma ambieert. Gelukkig is er Mon (Erik Goris), de directeur van de radio, die alles nauwgezet mathematisch in goede banen probeert te leiden.

Herhalingen, woordspelingen en soms de meest voorspelbare situaties vormen een komisch en geloofwaardig geheel

Dat laatste is nodig wanneer stagiaire journalistiek Valerie (Jasmine Jaspers) de hele redactie op z’n kop zet met haar aankondiging om een groot artikel in de Gazet te laten verschijnen. Of het nu aan haar jonge verschijning of oproep tot het spelen van hippere muziek ligt, de gevolgen blijven niet uit. Als Ringo Bauwens (Brent Pannier) zich als charmante fan van Radio Minerva opwerpt, wordt de keuze al helemaal moeilijk. Blijft de redactie voor de authentieke crooners en oldies kiezen of gaan ze mee met het modern gedreun?

viva4

Je hoeft niet van deze radio te hebben gehoord om toch te kunnen volgen met het verhaal. Het decor geeft een goed beeld van de charme van weleer. Van de authentieke fotokaders aan de muur, de uitbundig met platen gevulde wandkast als de uitzendapparatuur: het geschiedkundige plaatje klopt. De grootste troef die wordt uitgespeeld, is uiteraard alle humor die erin verwerkt is. ‘U vraagt, wij draaien’ is een slagzin om aan iedere bezoeker een lachsalvo te ontketenen. Herhalingen, woordspelingen en soms de meest voorspelbare situaties vormen een komisch en geloofwaardig geheel.

Klein van gestalte, maar groots in wat ze doet, praat Linda de Ridder iedereen de oren van het hoofd

Carry en Marilou spelen hun rol als koppel alsof ze al jaren niks anders gewend zijn. Hun verhaal komt werkelijk tot leven op de scène en je wordt, op zeer herkenbare wijze, geamuseerd of vertederd door hun gedragingen tegenover elkaar en de anderen. Klein van gestalte, maar groots in wat ze doet, praat Linda iedereen de oren van het hoofd. Het is een huzarenstuk om op haar manier niet over haar woorden te vallen en te kunnen blijven doorratelen tot iemand haar telkens opnieuw moet onderbreken. Jasmine speelt een ontwapenende stagiaire die menig (voornamelijk mannen) hart op hol doet slaan. Met haar frivole, onschuldige voorkomen zet ze een mooie prestatie neer naast de ‘oude rotten’ uit het vak. Het gebruik van het AN is voor haar personage een correct gekozen meerwaarde, hetgeen een goed contrast vormt met het gesmaakte dialect van haar tegenspelers.

viva3

Radio Minerva biedt alles wat je nodig hebt voor een gezellig en ontspannen avondje uit. Een ijzersterke cast die een verrukkelijke plateau humor aanbiedt, overgoten met een nostalgisch scheutje muziek van weleer.

Deze voorstelling speelt nog tot en met 15 augustus in de Rode Zaal van het Fakkeltheater. Tickets kan men reserveren via www.fakkeltheater.be of op het nummer 070/246.036.

Door Wesley Van der Veken

Foto’s: Wendy de Noier