Vapeurs op Safari

Vapeurs is in Vlaanderen aan zijn vierde verhaal toe. De vier vriendinnen gaan deze keer op Safari in Zuid Afrika. In Nederland is dit verhaal het vijfde en tevens laatste van de Opvliegers-reeks. Zonder afbreuk te doen op het enthousiasme waarmee de actrices op podium het verhaal proberen over te brengen, valt het op waarom: de inspiratie was op.

Goede actrices, slecht script

Deze keer trekken de vier vriendinnen Lydia (Lulu Aertgeerts), Katrien (Anne Mie Gils), Ellen (Karin Jacobs) en Saskia (Caroline Maes) op safari in Zuid-Afrika. Natuurlijk komen de tongen los wanneer je zo samen rondtrekt. Allen hebben ze wel weer iets meegemaakt en nog niet gedeeld met hun vriendinnen. Gelukkig zijn er luisterende oren en troostende armen aanwezig.

Het verhaal van Vapeurs 4 is nietszeggend

Het sterke punt van deze Vapeurs, zijn de vier actrices. Lulu heeft met Lydia de meest extravagante dame om te portretteren en doet dat ook sterk, zonder vrees voor zelfspot zet ze een levensechte Lydia neer, we kennen allemaal wel iemand met haar trekjes. Anne Mie en Karin tonen nog maar eens dat zij allebei op en top vakvrouwen zijn die je eender welke rol kan toevertrouwen met een gerust hart. Katrien en Ellen zijn de ruggengraat van dit vriendinnengroepje. Carolien Maes vervangt Nele Goossens en doet dat speltechnisch zeer goed. Saskia is ontwapenend en een beetje naïef en vormt zo de perfecte tegenpool voor Lydia. Vocaal is er echter nog werk aan de winkel om de drie andere dames te kunnen bijhouden.

Het verhaal van Vapeurs 4 is nietszeggend. Het gaat enorm traag en het aspect ‘vrouwen in de overgang’ is heel ver in de schemer verdwenen. De safari-kapstok is filterdun en wordt amper geloofwaardig in scène gezet. Enkel bij de wijnproeverij, voel je enige verbinding met de dames, het is er gezelligheid troef, de humor werkt en de verhalen komen op een organische manier naar boven. Het hele safari-gebeuren schrappen en enkel de wijnkelder behouden zou een veel interessantere voorstelling hebben opgeleverd.

Het sterke punt van deze Vapeurs, zijn de vier actrice

De belichting is prima, de songs geven een leuke variatie in de voor de rest traag kabbelende show. Het decor is heel summier, het mooiste element is de achtergrond met op chinees schaduwspel gebaseerde scènes. De jeep is zielig klein, waardoor de poging om hem een authenticiteit te geven, volledig wegvalt. Met deze vier actrices kan er vast en zeker een sterke productie gemaakt worden, waar ook het doelpubliek nog enige vaart in kan vinden. Helaas niet deze Vapeurs 4.

Meer info & tickets vind je op www.backstage-producties.be

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier