Unforgettable, One Night in Manhattan


Bij het horen van de naam Isabelle Beernaert denk je meestal als eerste aan ‘dans’. Deze choreografe moderne dans heeft haar sporen verdiend in So You Think You Can Dance en met zes krachtige dansvoorstellingen die volgden. Met Unforgettable, One Night in Manhattan wil ze een andere richting inslaan. Iets anders is het inderdaad. Maar het niveau van de dansshows haalt dit niet.

Not so Unforgettable

In Unforgettable neemt Isabelle het publiek mee naar de romantiek in het swingende New York van de jaren ’40 tot ’60. In een rokerige nachtclub speelt een jazzband en een zanger geeft het beste van zichzelf. Een zangeres heeft overduidelijk iets met deze crooner maar een ‘femme fatale’ draait hem rond haar vinger. Hoe eindigt deze ene nacht in Manhattan?

Wat er in deze show erg mankeert, zijn de dansers. Ze spelen hoogstens een figurantenrol

Een sterke live Jazzband (het Frank Deruytter Quintet) op het podium zorgt voor onvergetelijke muziek. De nummers zelf zijn zeer leuk uitgekozen. Klassiekers van toen of nummers van nu georkestreerd naar de sfeer van 80 jaar terug. Ook zanger Ivar Oosterloo zingt goed, al is zijn stem niet doorleefd genoeg om de sfeer volledig af te maken. Het lichtplan is zeer sterk en helpt de sfeer dan weer wel te versterken.

Wat er in deze show erg mankeert, zijn de dansers. Ze spelen in deze voorstelling hoogstens een figurantenrol. Ze hebben weinig materiaal om welke emotie dan ook over te brengen en dansen te vaak in de schaduw van het koppeltje zangers. Het is dus aan deze zangers om iets over te brengen naar het publiek. Met enkel hun stem en de teksten lukt dit echter niet. Deze show zou geen drama en hevige emoties tonen, maar een luchtige en speelse kant. De keuze om liefdesperikelen te brengen is dan toch wel vreemd. Het leven vieren werd ook genoeg gevierd in de naoorlogse jaren, de jazz heeft er ook voldoende klassiekers voor. Hier zit een grote gemiste kans.

Unforgettable, One Night in Manhattan bulkt van de kwaliteit. Muziek, zang en dans zijn van topniveau

Unforgettable, One Night in Manhattan bulkt van de kwaliteit. Muziek, zang en dans zijn van topniveau. Het verhaal en de portrettering van de personages volgt deze kwaliteit spijtig genoeg niet. Het resultaat is een matige dansshow en een matig concert. De synergie tussen beide shows werkt helaas niet.

Meer informatie over Isabelle Beernaert vind je op www.isabellebeernaert.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Bob Karman