Tot Later

Team Jacques brengt dit jaar z’n vierde creatie op de planken. Met Tot Later toont dit jonge musicalgezelschap dat het een enorme evolutie doorgemaakt heeft. Het gelijknamige boek van Luc Descamps werd tot een script herschreven op een knappe en zeer integere wijze.

Een schot in de roos!

Tot Later neemt je mee naar de familie van Jonas. Deze 13-jarige jongen zal voor altijd 13 blijven en ‘woont’ nu naast zijn bompa, tot zijn 11 jaar zijn beste vriend. Zijn ouders, zus en vrienden moeten hem missen en vice versa. Er ontwikkelt zich een dovemansgesprek tussen Jonas, die in een andere wereld verder leeft en zijn gezin en vrienden, die door moeten met het leven.

Een creatie brengt altijd enorme uitdagingen met zich mee. Zeker als je als basis vertrekt vanuit een boek, dat veel meer informatie bevat dan je tijdens een theatershow kan meegeven. Deze bewerking op een slimme manier maken, zonder afbreuk te doen aan het verhaal en dit dan nog op een mooie manier op de scène neerzetten, vraagt veel inspiratie, zoekwerk en passie. Wanneer je Tot Later ziet, kan je enkel concluderen dat het hier een schot in de roos is!

Zeer sterk werk van alle vijf acteurs, zowel spelmatig als vocaal

Het decor bestaat uit een enorme perzikboom als centraal punt. Enkele eenvoudige maar zeer functionele en/of tekenende accessoires zorgen voor de rest. De belichting is misschien net iets te donker, maar dat past wel in de sfeer van het verhaal. Het geluid is goed en maakt iedereen verstaanbaar. De kostuums zorgen voor een gemakkelijke herkenbaarheid van de personages in de loop van de show. Het is met kleine aanpassingen dat een heel ander beeld wordt gecreëerd, hier is goed over nagedacht.

De vijfkoppige cast blijft de hele voorstelling op scène en speelt alle personages. Het switchen tussen de personages vraagt telkens een hele herinleving, maar Bart Vinck (Papa), Lieze Walcarius (Mama) en Geert Vermeersch (Bompa) hebben zich alvast elk personage goed eigen gemaakt waardoor die switch telkens vlot verloopt. Jente Allonsius als Jonas en Hazel Moens als zus Evelien zorgen voor de rode draad doorheen de voorstelling. Zeer sterk werk van alle vijf, zowel spelmatig als vocaal weten ze de zaal te overtuigen en mee te trekken in het verhaal.

Deze creatie excelleert op verschillende punten: adaptatie en muziek zijn zeer sterk

Met deze Tot Later toont Team Jacques zich van zijn sterkste kant. Deze creatie excelleert op verschillende punten: adaptatie en muziek zijn zeer sterk. Zet daarbij de sterke regie en cast en je krijgt een heel intieme en integere voorstelling die je meeneemt in een emotionele rollercoaster. Tot Later verdient veel meer speelmogelijkheden dan een weekendje te Brugge.

Meer informatie vind je op www.teamjacques.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort