Titanic


De musical Titanic, met tekst en muziek van Maury Yeston, is deze zomer te zien in het Charing Cross Theatre op West End. Musical Vibes trok naar Londen en bezocht er deze klassieker.

titanic2

We’ll meet tommorrow

Iedereen kent het verhaal van de ‘Titanic’. Het gigantische, onzinkbare schip vertrekt van Southampton naar New York, maar zal er nooit aankomen. Verantwoordelijke hiervoor: een ijsberg. De musical zoemt in op de geschiedkundig correcte personages zoals o.a. Mr. Ismay, Mr. Andrews en Captain Smith. Naast hen worden er mensen van allerlei standen uitgelicht.

Het interessante aan deze show is dat het verhaal niet geromantiseerd wordt om volk te trekken

Het interessante aan deze show is dat het verhaal niet geromantiseerd wordt om volk te trekken. We horen (en zien) de eerlijke verhalen van de personages. De muziek is prachtig en wordt hier fenomenaal gebracht door een opmerkelijk kleinere cast. Dit stoort zeker niet, meer nog; het geheel is veel rustiger om naar te kijken en te luisteren. Degene die de show kennen, zullen enkele veranderingen opmerken. Zo zijn er andere arrangementen, er is een nummer dat niet aanwezig is in de Nederlandse versie en er zijn aanpassingen in de verdeling van tekst. Zo zingt bijvoorbeeld Mr. Ismay nu het openingsnummer.

titanic3

De regie van deze show is uiterst aangenaam om naar te kijken. Je kan (beschaafd) onderuit zakken in je theaterstoel en genieten van al wat op je afkomt. Het stuk verveelt je geen seconde. Het decor is heel functioneel en de belangrijke gebeurtenissen zoals het vertrek en het zinken worden op een sterke manier neergezet. Door de beperkte plaats en technische mogelijkheden moeten decorwissels handmatig gebeuren. Dit gebeurt magistraal, om duimen en vingers bij af te likken. Er is voor gekozen om het decor door te trekken in de zaal, net alsof de kijker ook mee mag op het schip. Wanneer je bij binnenkomst al actie ziet op het podium, waan je je des te meer een passagier.

Je kan (beschaafd) onderuit zakken in je theaterstoel en genieten van al wat op je afkomt

Deze show is een van de toppers op het huidige West-End. Jammer genoeg stopt hij begin augustus. Het compacter maken is een goede keuze en komt overweldigend over. Als kijker ervaar je regelmatig kippenvel door de prachtige zang, samenklank, sublieme regie of het prachtige acteren.

titanic4

Tips

  • Deze show speelt nog tot begin augustus 2016. Wie nog wenst te gaan kijken, moet zich dus haasten. Plaatsen zijn er nog voor élke voorstelling, maar de reeds gecommuniceerde einddatum is definitief.
  • Vanaf rij G gaan de rijen trapsgewijs omhoog, daarvoor is het begane grond zonder enige verhoging. Hoe verder je zit, hoe beter je het stuk kan bekijken, gezien de hoogtes waarop men speelt.

Titanic is nog tot en met 13 augustus te zien in het Charing Cross Theatre in Londen. Meer informatie en tickets vind je op charingcrosstheatre.co.uk.

Door Jonas Jacques 

Foto’s: Scott Rylander/Annabel Vere