Theatervoorstelling Lichter dan ik vanwege Kapsalon Theater nu al gratis online te zien

In het kader van de landelijke actie Kapsalon Theater is vanaf vandaag de theatervoorstelling Lichter dan ik online voor iedereen te bekijken. Zo wordt de voorstelling voor zoveel mogelijk theaterliefhebbers beschikbaar gesteld, in een tijd waarin dat vanwege de sluiting van theaters niet mogelijk is. In het aangrijpende verhaal staat de onderbelichte kant van de Nederlandse koloniale overheersing centraal.

Lichter dan ik zou tot en met januari in de Nederlandse theaters te zien zijn. Door de lockdown is bijna de helft van de tournee afgelast. Om de prachtige voorstelling voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk te maken en vanwege het belang van het verhaal, is een registratie van de voorstelling nu gratis te zien via YouTube: https://youtu.be/cV_gf95BD4I.

Op woensdag 19 januari openen door heel het land theaters, eenmalig omgetoverd tot kapsalon voor een knipbeurt en optredens, eenmalig hun deuren. Het initiatief Kapsalon Theater wil daarmee aandacht vragen voor de nijpende situatie in de culturele sector. Ook andere culturele instellingen waaronder musea hebben zich bij de actie aangesloten.

Twee jaar geleden besloot theaterproducent Korthals Stuurman Theaterbureau al de bejubelde theatervoorstelling Turks Fruit online aan te bieden vanwege de lockdown. Inmiddels is die voorstelling via YouTube bijna 75.000 keer bekeken.

Lichter dan ik, naar de roman van Dido Michielsen, is het verhaal van een jonge vrouw die de standenmaatschappij van Indonesië wil ontvluchten en haar eigen pad kiest. Als zij vervolgens als njai, oftewel huishoudster en minnares van een Hollander, een dochter op de wereld zet, blijkt de vader hun relatie noch de dochter te willen erkennen. Noodgedwongen geeft zij haar moederrol op om een betere toekomst te bieden aan haar dochter, die door haar gemengde bloed en daardoor ook lichtere huidskleur de kans heeft meer status te verwerven. Deze onvrijwillige, ingrijpende keuze zal haar de rest van haar leven achtervolgen.

Foto: Piek