The Witches of Eastwick


Vorig weekend stond de stadsschouwburg in Sint Niklaas volledig in het teken van magie en wraakzuchtige heksen. Kun je een betere periode dan Halloween kiezen om deze musical te brengen? 
Je mag van het Belcantogezelschap wel ‘iets’ verwachten, en als het verhaal dan ook nog bij de klassiekers wordt gecatalogeerd leg je als toeschouwer de lat onbewust op voorhand al hoog.

Magisch geheel

We maken kennis met de bewoners van Eastwick, waar éne Felicia Gabriel de scepter zwaait. Althans zo laat ze het uitschijnen, want haar echtgenoot neemt het niet zo nauw met de huwelijksgeloften. Verder in het dorp wonen de drie vriendinnen Alex, Jane en Sukie. Alex heeft een zoon die een relatie heeft met Jennifer, Felicia’s dochter. De verliefdheid van de tortelduifjes staat in schril contrast met de snel wisselende relaties van Alex en haar vriendinnen die alsnog hopen op een relatie met ‘de’ man. Voor de rest is het vooral roddel en achterklap wat het dorp bezig houdt. Als plots de New Yorker Darryl Van Horne op het toneel verschijnt en zich in Eastwick wil vestigen wordt de sleur in het dorp snel doorbroken. De man heeft de gave om iedereen rond de vinger te draaien en maakt daar dan ook gretig gebruik van. Tot wanneer de drie beseffen dat Darryl hen tot verschrikkelijke daden drijft en ze afstand van hem willen nemen. Darryl zint op wraak, maar dat is buiten de magische krachten van de vriendinnen gerekend.

Het geluid zit goed, wat een zeer goede balans tussen het uiterst te respecteren orkest en de zang van zowel solisten als ensemble volledig tot zijn recht laat komen

Van in het begin is het duidelijk dat de decor- en kostuumploeg niet op hun lauweren zijn gaan zitten. Heel mooi decorontwerp en uiterst functioneel gebouwd. Om dergelijke stukken snel en discreet te wisselen moet je ofwel veel ruimte in de coulissen hebben ofwel veel, heel veel, gerepeteerd hebben. Het lijkt of er met beide iets te weinig rekening gehouden is. Het overmatige licht bij sommige wissels komt ook niet ten gunste van de discretie, waardoor de changementen soms nogal chaotisch overkomen en je zelfs een man op een ladder – goed zichtbaar – een stuk decor ziet fatsoeneren. Jammer, want dat stoort en neemt veel magie en aandacht weg. Het geluid zit goed, wat een zeer goede balans tussen het uiterst te respecteren orkest en de zang van zowel solisten als ensemble volledig tot zijn recht laat komen. Dat kan niet altijd van het licht worden gezegd. Zoals eerder vermeld zijn sommige wissels overbelicht en anderzijds staat er wel af en toe iemand in het donker te zingen. Niettemin is het meest magische moment van de show meer dan geslaagd en dáár heeft de belichting wel feilloos gewerkt.

De hoofdrollen doen het ver boven behoorlijk. De drie vriendinnen, Ann Van Kerschaver (Alex) Nele Steurs (Jane) en Kim Heps ( Sukie), bekoren vocaal, zowel solo als in de meerstemmigheid. Ze spelen met een zekere naturel en bevestigen ruimschoots hun ervaring. Sommige scènes vragen nochtans enige maturiteit en daar hebben de dames duidelijk geen gebrek aan. Jos Vanden Abeele vertolkt voortreffelijk Darryl Van Horne en hij weet zijn personage zo te brengen dat zijn kracht om iemand rond de vinger te draaien werkt tot helemaal boven in de zaal. Danielle Martin staat als een rots in haar rol als Felicia, wat het beoogde contrast met haar echtgenoot Clyde, schitterend gespeeld door Stephan Vanden Berghe, voldoende in de verf zet. Elien Cauwelier en Wesley Van der Veken geven als verliefd koppeltje de romantiek de juiste plaats in het geheel. Bij de bijrollen is er eveneens een pak talent te vinden. Vickey Delrue, Sharon Slabbinck, Anne-Sophie Metselaar en Arne Schögler zijn onder andere spelers die het ensembleniveau naar hogere waarden brengen.

De cast is sterk genoeg en het orkest en decor scheppen ruim voldoende sfeer om er een magisch geheel van te maken

De regie is in goede handen bij Dieter De Smedt, en de creatives hebben fijn werk geleverd. Om een thriller te zijn is de voorstelling net iets te luchtig, maar de cast is sterk genoeg en het orkest en decor scheppen ruim voldoende sfeer om er een magisch geheel van te maken. In ieder geval een mooie productie die de moeite waard is om te gaan zien.

The Witches of Eastwick is aankomend weekend nog te zien in de Stadsschouwburg van Sint Niklaas. Tickets kun je nog bestellen via www.belcantogezelschap.net.

Door Jean-Paul De Corte

Foto’s: Wim-Annemie,Verbeke-De Smet