The Sound of Music

Na anderhalf jaar wachten komt The Sound of Music eindelijk terug naar België. Na de film en eerdere musical versies in Vlaanderen, waagt Deep Bridge zich nu ook aan het fantastische verhaal van de familie Von Trapp.

Filmische ervaring

Het verhaal is voor weinigen onbekend. Maria, een jonge en energieke vrouw, vindt duidelijk niet haar plekje in het klooster. Moeder Overste stuurt haar daarom naar de familie Von Trapp, die een gouvernante zoekt. Ze leert de kinderen kennis maken met muziek en begint na enige tijd verliefd te worden op kapitein Von Trapp. Omwille van de aanloop naar de bezetting van Oostenrijk door Duitsland, is de familie genoodzaakt stappen te ondernemen om zichzelf in veiligheid te brengen. Zal de familie hun droom vinden, zoals Moeder Overste dit in haar slotnoten zingt?

Met haar zachte en heldere stem weet Ianthe Tavernier iedereen te raken in het publiek

Hoewel The Sound of Music al verschillende keren is opgevoerd in Vlaanderen, heeft Deep Bridge er toch voor kunnen zorgen om een eigenheid te creëren binnen het verhaal. Dit doen ze met een prachtig decor, dat meermaals heel de scène vult. Dit zorgt voor een filmische ervaring waar het publiek kan genieten van een enscenering die loopt over het volle podium. Daarnaast zorgt de belichting ervoor dat de juiste personen worden belicht en met de juiste schakeringen wordt de perfecte sfeer gecreëerd. Hoewel de Stadsschouwburg de mogelijkheid biedt, is er niet voor gekozen om een orkest te gebruiken. Budgettair een begrijpelijke beslissing, maar het is wel enorm jammer, aangezien het orkest de musical draagt en het steeds een plezier is om de muzikanten bezig te zien en de muziek live te horen.

Wat Deep Bridge ook duidelijk maakt en waarom deze voorstelling ook zo leerrijk is, is dat er meermaals wordt verwezen naar de opkomst van de Tweede Wereldoorlog. Dit wordt op een dreigende, maar geen afschrikwekkende manier gedaan. Hierdoor kan het interessant zijn voor een jong publiek om kennis te maken met de situaties van een oorlog en welke effecten dit kan hebben op een familie. Hoewel het verhaal en de personages al vast liggen, kiest regisseur Stany Crets soms voor een bredere – zelfs karikaturale – invulling van bepaalde rollen. Dit gebeurt zeer sterk bij de rol van mevrouw Schmidt, de huishoudster (wel virtuoos vertolkt door Maja van Honsté). Hoewel ze voor komische momenten zorgt en het publiek zichtbaar geniet van de humor, leidt het personage soms de aandacht af van de scene waar het om draait. Gelukkig beperkt zich dit enkel tot het eerste deel van de voorstelling, waardoor de sereniteit in de tweede acte wel bewaard blijft.

Opvolging in de musicalwereld is duidelijk verzekerd. De zes kinderen zorgen er één voor één voor dat hun personage een eigenheid krijgt

De rol van Maria wordt vertolkt door Ianthe Tavernier. Met een zachte en heldere stem weet ze iedereen te raken in het publiek. Ze staat daarnaast met een plezier op het podium wat ervoor zorgt dat je met een glimlach het theater verlaat. Naast Ianthe staat Koen van Impe, die de rol van kapitein Von Trapp op zich neemt. Hij zet een kordate, vaderlandslievende kapitein neer met het hart op de juiste plaats. Toch zit de match tussen Koen Van Impe en Ianthe Tavernier niet altijd juist. Zij twee als koppel kloppen niet bij elkaar, waardoor ze geen romance overbrengen naar het publiek.

Barones Elsa Schräder wordt vertolkt door Geena Lisa. Hoewel zij en Peter Thyssen (Max Detweiler) een vermakelijk duo vormen, mankeert zij in een klassieke scholing. Haar zang is daarom niet altijd even krachtig en toonvast. Peter vertolkt Max op zo’n manier dat iedereen van het personage houdt. Zowel op zang- als acteerkwaliteiten valt er niets aan te merken. De rol van Moeder Overste lijkt haast speciaal voor An Lauwereins geschreven: geen noot lijkt te hoog voor haar. Daarnaast raakt ze het publiek tijdens haar dialogen met Maria. Hoewel dit al haar derde keer als Moeder Overste is, zorgt ze er steeds voor dat ze bij elke productie iets nieuws brengt.

Een filmisch decor en een geweldige cast zorgen ervoor dat deze The Sound of Music het absoluut waard is te gaan bekijken

The Sound of Music maakt The Sound of Music niet moesten er geen kinderen zijn. Opvolging in de musicalwereld is duidelijk verzekerd, dat blijkt na deze voorstelling. De zes kinderen blinken uit in hun spelervaring. Ze zorgen er één voor één voor dat hun personage een eigenheid krijgt. Aan het hoofd van de kinderen staat Charlotte Suijs, die de rol van Liesl Von Trapp speelt. Ze bezit een soort jeugdigheid, waardoor het echt lijkt of Liesl 16, bijna 17 is. Aan haar zijde staat Pieter Casteleyn, die Rolf vertolkt. Ook hij zet een mooie prestatie neer en zorgt tevens voor het jeugdige en naïeve in zijn relatie met Liesl. Jammer is wel dat ze, tijdens ’16, dadelijk 17′, niet de mooie dans opvoeren die in de film en de originele musical wél zitten. Deze voorstelling zou ten slotte niets zijn zonder het ensemble. Deze is perfect samengesteld: de vrouwelijke leden zingen feilloos in harmonie tijdens de scènes in het klooster en samen met het mannelijk ensemble weten ze heel het publiek te bekoren met de Länder.

Ter conclusie is dit dus een geslaagde, ietwat robuustere, versie van de alom gekende klassieker: een filmisch decor en een geweldige cast zorgen ervoor dat deze The Sound of Music het absoluut waard is te gaan bekijken.

The Sound of Music speelt nog tot en met 18 april in de Stadsschouwburg in Antwerpen en daarna in het Trixxo theater in Hasselt tot en met 24 april. Meer informatie & tickets vind je op www.deepbridge.be .

Door Amber Degeest

Foto’s: Wendy de Noier