The Prom

De Graaf & Cornelissen Entertainment presenteert The Prom. Deze musical werd gebaseerd op waargebeurde feiten die zich zo’n 12 jaar geleden hebben afgespeeld in Itawamba, Mississippi. Het 2010 Itawamba County School District prom controversy bracht de inspiratie om een maatschappelijk gebonden thema met een komische noot op het podium te brengen, op Broadway goed voor maar liefst zeven nominaties op de Tony Awards en een verfilming met onder andere Meryl Streep, Nicole Kidman en James Corden.

Zo (opr)echt dat je vergeet dat je naar een voorstelling zit te kijken

Vier uitgedoofde Broadway-sterren besluiten zich in te zetten voor een goed doel om hun imago op te krikken nadat 2 van hen in negatieve recensies over hun première worden afgeschilderd als zelfingenomen narcisten. Ze krijgen lucht van een plaatselijk relletje in Indiana waar Emma met haar vriendin naar het feestelijke eindejaarsbal van haar school wil gaan. De conservatieve ouderraad blaast het hele feest af waarop de directeur de mensenrechtenorganisatie inschakelt. Dee Dee, Barry, Angie en Trent zien dit als een unieke kans om zichzelf weer in de spotlights te krijgen en besluiten zich te moeien met deze situatie. Wat begint als een sluwe imagocampagne, mondt uit in een nog grotere heisa. Ondanks hun meer ego-gerichte intenties, willen ze zich toch kost wat kost blijven inzetten voor Emma, die intussen hun harten heeft weten te raken. Een emotionele rollercoaster om maar één doel te kunnen bereiken: jezelf kunnen en mogen zijn.

Pia Douwes is met haar palmares de geknipte vrouw voor de job

De rol van Dee Dee Allen, een zelfingenomen diva, is voor niemand minder dan Pia Douwes, die met haar palmares de geknipte vrouw voor de job is. Ze brengt de songs ‘Het gaat niet om mij’ en ‘Mevrouw komt tot inkeer’ feilloos. Ze wordt geflankeerd door Dennis Willekens als Barry Glickman. Ook hij zit helemaal in zijn rol en vormt een goede match met zijn twee voornaamste tegenspelers Dee Dee en Emma. Joke De Kruijf kruipt in de huid van Angie Dickinson en laat ons kennismaken met een weergaloze ‘Zazz’. Trent Oliver is de vierde van het gezelschap en wordt vertolkt door Barry Beijer. Hij overtuigt niet enkel de jeugd op het podium maar ook heel de zaal met zijn ‘Naastenliefde’. Juliëtte Van Tongeren krijgt de eer om Emma, het meisje waar het allemaal om draait, op het podium te brengen. Ze studeerde in 2020 af aan Fontys Hogeschool en staat vanavond al op het podium in een hoofdrol die ze met verve weet te vertolken. Ze komt zo geloofwaardig over dat je haast zou denken dat ze het zelf heeft beleefd. Een zeer sterke prestatie van deze jongedame.

Het merendeel van het ensemble is gevuld met studenten en recent afgestudeerden. De ene al wat overtuigender dan de andere maar algemeen laten ze zeker en vast een sterke indruk na. De gezamenlijke nummers zijn eerste klasse met in het bijzonder een spetterende choreografie. De sound zit goed al wordt de micro te vaak niet tijdig aangezet. Dit is erg jammer. Sommige scene overgangen lopen ook nog wat stroef met het decor en vloeit niet goed door, wat het verhaal soms wel breekt. We kunnen gelukkig ook wel rekenen op een heel erg strak orkest dat deze voorstelling draagt. De vele insiders en verwijzingen naar andere musicals ontgaan de liefhebbers niet. Zo worden er ook enkele op ludieke wijze aangepast specifiek naar deze cast.

Een absolute ‘feel good’ musical met ups-and-downs, verdriet en humor, haat en liefde

Dit relevante thema zou niemand onberoerd mogen laten. De uitvoering is zo echt en oprecht dat je haast vergeet dat je naar een voorstelling zit te kijken. Het is dan ook duidelijk dat ze sterk geloven in dit verhaal en achter de moraal staan. Dat weerspiegelt zich op de planken met een krachtige performance. Een absolute ‘feel good’ musical met ups-and-downs, verdriet en humor, haat en liefde. That’s life en misschien net daarom werkt het zo meeslepend

The Prom speelt nog tot 12 maart 2023 in de Nederlandse theaters. Voor meer informatie en tickets: www.theprom.nl

Door Pieter Nieva

Foto’s: Roy Beusker & Annemieke van der Togt