The Great Gatsby

Het Noordteater in Antwerpen ging vorige week in première met The Great Gatsby. Musical Vibes ging kijken naar dit romantisch drama over Jay Gatsby, het welgekende verhaal.

Mooi aangekleed

The Great Gatsby  is het verhaal zoals werd neergeschreven door Francis Scott Fitzgerald in 1923. Het werd nadien talloze keren verfilmd en gespeeld op Broadway. Het Noordteater brengt er nu een Vlaamse versie van en vertelt het verhaal van Jay Gatsby en zijn geheime liefde voor Daisy Buchanan. Alles wordt verteld vanuit het standpunt van Nick Carraway, de achterneef van Daisy. Een bijna dertiger die het geluk in New York gaat zoeken en zo het toevallig naast Gatsby komt wonen en in de tragiek van de romance belandt.

Het idee van de staging zit goed en het opvallendste stuk decor is misschien wel de grote projectiemuur

Als amateurgezelschap zet het team best een goede voorstelling op de planken. Het idee van de staging zit goed en het opvallendste stuk decor is misschien wel de grote projectiemuur die mee dient als ondersteuning van het decor en regelmatig fragmenten uit de gelijknamige film van 2012 afspeelt. Het feit dat die muur dan ook nog eens draaibare delen heeft, maakt het wel af. Toch is de rest van het decor misschien wat te summier en zijn de decorwissels te lang waardoor het ritme uit de voorstelling af en toe wel eens durft verdwijnen.

Qua kleding zit het helemaal goed. Het verhaal speelt zich af tijdens de Amerikaanse drooglegging in de twintiger jaren en daar zijn de acteurs ook helemaal op gekleed. Inclusief pruiken, kostuums en wandelstok. Het spel is op zich niet verkeerd, maar soms net dat tikkeltje te weinig om geloofwaardig over te komen, maar de intentie en de regie van Nick Delafontaine is wel zichtbaar. Alleen jammer dat bepaalde delen tekst soms verloren gaan omdat de acteurs, die spelen zonder microfoon, net niet genoeg naar de zaal draaien of de muziek net iets te luid staat.

Een mooie amateurvoorstelling die zeker de moeite loont om te gaan kijken

Al bij al dus een mooie amateurvoorstelling die zeker de moeite loont om te gaan kijken. Al duurt het even voor je in de flow van het verhaal zit, eens je erin zit, is het zeker aangenaam om naar te kijken.

Wie wil kan nog tot en met 23 juni 2018 gaan kijken naar The Great Gatsby in het Noordteater. Tickets & meer informatie via www.noordteater.be.

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: Dirk Vermeylen