Taxi Taxi!

Het Farcetheater in Gent had nog maar net de première van zijn eerste boreling achter de rug toen alles op slot ging door, u weet wel, Corona. Producent Anthony Van Caneghem overbrugde die periode met wat online alternatieven, maar is toch zeer verheugd dat zijn Farcetheater opnieuw voor een livepubliek mag spelen.

Een avondje alle remmen los

Taxi Taxi is van de hand van succesvolle komedieschrijver Ray Cooney en speelde zo jarenlang in de Londense West End. Omdat acteur en regisseur Chris Van Espen (die u nog wel kent uit Tegen de Sterren Op, red.) het stuk in een fris jasje wilde steken, verplaatste hij het verhaal naar de jaren 70. Een zet die werkt, want het bepaalt mee de spuuglelijke decors: typisch jaren 70 behangpapier, een designzetel en een ouderwetse telefoon met hoorn. Om nog maar te zwijgen van de pruiken en de kledingstijl die in de tijd van de flowerpower hip en trendy waren, maar nu vooral veel nostalgie opwekken.

De hoofdrollen houden zeer goed stand met een Sébastien De Smet die het hele stuk draagt en dat subliem doet

Taxi Taxi is een deurenkomedie waarin taxichauffeur Johan Dezwart (Sébastien De Smet) na een stom accident in de problemen komt. Want zijn dubbelleven met zowel vrouw Vera (Katja Retsin) als Marleen (Christel Domen) dreigt aan het licht te komen. Samen met bovenbuur en beste maat Stan Van Geyt (Peter Van Asbroeck) probeert hij er alles aan te doen om het niet te laten uitkomen. Maar zoals het een goede komedie betaamt, wordt na elke scene de situatie steeds uitzichtlozer.

Het is een volkse komedie en wordt daarom met momenten zeer ‘plat’, maar dat mag dit stuk wel hebben. De hoofdrollen houden zeer goed stand met een Sébastien De Smet die het hele stuk draagt en dat subliem doet. Christel Domen die een fenomenale drama queen neerzet en Peter Van Asbroeck die met een dankbare rol als slungelige Stan, het publiek op zijn hand krijgt. Het sterke aan deze komedie is dat ook de kleinere rollen de zaal doen rollen van het lachen. Zo steelt Donaat Deriemaeker de show als homoseksuele bovenbuur Philippe en zijn ook Chris Van Espen en Anthony Van Caeneghem meesters in het neerzetten van hun typetjes: inspecteur De Cnodder en brigadier Maegermans. Dat het ene lachsalvo na het andere uit het publiek kwam, bewijst dat dit stuk werkt.

Dat het ene lachsalvo na het andere uit het publiek kwam, bewijst dat dit stuk werkt

Als er dan toch een puntje van kritiek mag zijn: de scene is in twee verdeeld door middel van het behangpapier zodat er zowel gespeeld kan worden in de woonkamer van Vera aan de linkerkant als die van Marleen aan de rechterkant. Het jammere is dat die scheiding niet wordt doorgetrokken in het spel. Als Marleen plots afgaat aan de linkerkant en dan plots in de woonkamer van Vera loopt, is dat best verwarrend, maar dat is muggenzifterij. Taxi Taxi is gewoon een degelijke komedie in het plat Gents. Alle remmen los en uitbundig lachen. Het mag. En zelfs zonder mondmasker!

Taxi Taxi! speelt nog tot en met 17 oktober in de Nieuwe Melac te Gent. Tickets & meer informatie vind je via www.farcetheater.be.

Door Lien Van Doorslaer

Foto’s: Kris Snoeck