Sunset Boulevard


Op 29 april ging in de Stadsschouwburg van Sint-Niklaas de musical Sunset Boulevard in première. Het is een verhaal over de élite van Hollywood in de jaren 50, verloren gewaande glorie en het balanceren tussen fictie en realiteit.

sunsetsintniklaas28april3

Sunset Boulevard, ready for a close-up!

Sunset Boulevard situeert zich in de bruisende filmstad Hollywood rond 1949, daar waar dromen geboren en gebroken worden. Scenarioschrijver Joe Willis (Jonas Jacques) probeert er aan de bak te geraken, helaas zonder al te veel succes. Hij ontmoet de jonge redactrice Betty Schaefer (Sara Van Keer), maar voor ze goed en wel hebben kennisgemaakt, moet hij halsoverkop vluchten van schuldeisers. Joe kan vluchten en komt terecht in de villa van de vergeten gewaande Norma Desmond (Danielle Martin). Samen met haar butler Max (Bruno De Vel), waant ze zich in de schijnwerpers van weleer, alsof ze nooit van het witte doek is verdwenen.

sunsetsintniklaas28april6

Helaas heeft ze de overgang van de stille naar de gesproken film gemist en wordt de illusie van fanbrieven en glorie levend gehouden door haar butler. Ze schrijft aan haar eigen comeback met haar bewerking van Salomé, waarbij Joe zich aan haar zijde schaart om het te bewerken. Wat echter een klusje van niks lijkt, blijkt een uit de kluiten gewassen werk te zijn. Joe wordt in de villa gevangen gehouden tot het hele pareltje af is, terwijl hij wordt overladen met geschenken en zelfs liefdevolle avances. De  terugkeer van Miss Desmond berust uiteindelijk op een groot misverstand met desastreuze gevolgen voor hen beide.

De solisten tonen vooral zangmatig erg sterk van wat ze in huis hebben

Sunset Boulevard is een doorgecomponeerde musical van Andrew Lloyd Webber. Dikke pluim aan Lieven Debrauwer die deze uitdaging heeft willen aangaan, maar zeker ook aan de cast en crew die het stuk hebben neergezet. De hoofdcast vertolkt hun personages op een hoog niveau. Ze zijn duidelijk op zoek gegaan naar de kern van het personage en hoe ze dit het best kunnen overbrengen. De solisten tonen vooral zangmatig erg sterk van wat ze in huis hebben, al valt het soms op dat ze niet iets te lang moeten wachten alvorens ze moeten beginnen zingen. Blijven doorspelen is daar de boodschap.

sunsetsintniklaas28april20

Desondanks de knappe inleving, komt het eerste deel zeer repetitief en traag over. Het zijn vaak hetzelfde soortgelijke nummers, maar met iets andere tekst. Uiteraard kan men scriptgewijs niet buiten wat Sir Webber geschreven heeft en moeten ook deze stukken gebracht worden. Het geheel wordt echter op gang getrokken met het ensemble dat vaak voor de vrolijke noot tussendoor zorgt. Ze tonen evenveel enthousiasme en professionalisme als de hoofdcast en de samenzang is een ware streling voor het oor. Petje af om, ondanks het soms lange wachten op hun opkomst, zich alsnog zo te smijten.

Bohemian toont met deze musical van formaat dat ze geen verloren gewaande diva meer uit de weg hoeven gaan

In tegenstelling tot het extravagante, bombastische decor dat anders wordt gehanteerd, is er hier gekozen om het geheel minimalistisch en strak te houden. De centrale trap van de riante villa is gelinkt aan een wit omlijnd kader. De niveauverschillen zorgen dat er twee scènes kunnen worden gecreëerd die indirect met elkaar te maken hebben. Het beste voorbeeld is een nieuwjaars scène die ten volle wordt gedegusteerd op het lagere podium door menig acteur, terwijl rechtsboven Norma uitbarst in tranen en bijna zelfmoord pleegt in de armen van haar butler.  Men kan duidelijk de multifunctionaliteit ervan zien, mede ondersteund door een uitstekend uitgekiend lichtplan. De projecties die overal op de omlijsting worden gezet, werken ideaal om steeds een andere plaats of tijdstip te ensceneren. Met de nodige schermen kunnen ze tevens zeer mooie fragmenten uit de film naspelen, zoals de criminele achtervolging. Ondanks het minimalistische decor, ontbreekt het hier uiteraard niet aan de gepaste props om de boel op te fleuren en te vervolledigen. Met strak uitgewerkt kledij, zorgt men ook voor heel veel afwisseling en wordt de sfeer van weleer goed overgebracht.

sunsetsintniklaas28april4

Bohemian toont met deze musical van formaat dat ze geen verloren gewaande diva meer uit de weg hoeven gaan. Ze zijn klaar voor hun laatste close-up!

Meer informatie over Bohemian Productions vind je op www.bohemianproductions.be.

Door Wesley Van der Veken

Foto’s: Wendy de Noier