Stepping Out

Voor de meesten onder ons die dateren uit de jaren ’60 en ’70, zal Richard Harris bekend staan als filmacteur. Toen was hij onder andere te zien als Koning Richard en later ook als kapitein Nolan in Orca. Dat is amper een fractie van wat de man als acteur heeft gedaan, en eigenlijk van weinig betekenis als je zijn gigantisch palmares ziet die hij als acteur, regisseur en auteur bij elkaar heeft gepresteerd. De man waagde zich zelfs aan een zangcarrière en kon de wereld verbazen met zijn versie van Mc Arthur Park.

Meesterstukje theater

Oorspronkelijk schreef de auteur detective- en misdaadverhalen, maar zijn naam is ook verbonden aan enkele legendarische toneelkomedies. Onder andere Stepping Out waarvan ook een, al even legendarische, musical van gemaakt is met Liza Minelli in de hoofdrol, en o.a. Shelley Winters, Julie Walters en Sheila Mc Carthy. Nu mogen we te gast zijn in het EWT te Deurne waar de komende weken de toneelversie in een regie van Door Van Boeckel wordt opgevoerd, en dat met een cast om U tegen te zeggen. Als je weet dat dit stuk meerdere jaren in de grote zalen van West-End en Broadway heeft gespeeld, is het moeilijk om een beeld te scheppen van hoe het er zal uitzien op de miniscène in Deurne.

De accenten, de tics, het gedrag en de bewegingen. Je raakt er niet op uitgekeken

Elke donderdagavond geeft Merel les tapdansen aan een klasje gedreven liefhebbers. Ze wordt op de piano bijgestaan door mevrouw Fierens, die nog moet bevallen van haar eerste glimlach. Voor de leerlingen is dit avondje tappen een rustpunt, een uitlaatklep in de drukke werkweek. Als de bende wordt gevraagd om op te treden tijdens een plaatselijke benefietvoorstelling, gaan ze er allemaal voor. Maar of ze dat ook zonder kleer- of schoenscheuren gaan halen, blijft de grote vraag.

Negen vrouwen en een man in een komedie. Hoe overleef je het repetitieproces als man, kun je je afvragen, tussen die negen kleppers van vrouwen. Maar Frank De Kaey ziet er nog goed uit op de première, het zal dus draaglijk geweest zijn. Ze stralen allemaal trouwens, en vanaf de openingsscène vlamt de energie de zaal in. De vragen vooraf over de beperkte ruimte negeren we gewoon, want de decorbouwers weten daar in dit theater wel raad mee. Backstage moet het een heel avontuur zijn, maar ook dat is “part of the job”. 

Pareltjes van woordspelingen, gevatte opmerkingen en scènes uit het leven gegrepen

Tien personages, elk met zijn eigen verhaal en zijn eigen persoonlijkheid. De accenten, de tics, het gedrag en de bewegingen. Je raakt er niet op uitgekeken. Tien topacteurs die zich schijnbaar geweldig hebben geamuseerd, en nog amuseren, met dit meesterstukje theater. Op de planken staan pakken ervaring, klasse en spelplezier. Regisseur Door Van Boeckel heeft met deze ingrediënten een heel leuke voorstelling gemaakt. Pareltjes van woordspelingen, gevatte opmerkingen en scènes uit het leven gegrepen, ruim uitvergroot zodat drama komedie wordt. En toch ook niet helemaal. Af en toe wordt de gevoelige snaar bespeeld, en voel je welke tristesse de personages diep met zich meedragen. Het is misschien wat vaag en niet heel diep uitgewerkt, maar daarin vinden we dan ook het hoe en waarom van hun gedrag en mogelijks de reden van hun avondje tapdans in. 

Aan de tapdanslessen te zien lijkt het een onmogelijke opdracht om deze bende op het benefiet een deftig dansje te laten doen. Wat het uiteindelijk wordt ga je beter zelf ontdekken, en onder andere ook of de naam “Annie” een afkorting is… Dames met een gevoelige blaas adviseren we om zeker een sanitaire stop in te lassen voor je de zaal in gaat of het komt niet goed. Stepping Out is nog tot en met 23 juni te zien in het EWT te Deurne. Meer informatie & tickets via www.ewt.be

Door Jean Paul De Corte

Foto’s: EWT