Stany’s Vette Verjaardagsshow

Stany Crets stond de laatste weken regelmatig op de barricade voor de cultuursector. Vorig weekend speelde de Winterrevue onder zijn regie zijn eerste en laatste voorstelling en dit weekend had The Sound of Music in première moeten gaan. Jan Jambon stak daar een stokje voor, maar Stany en de zijnen lieten zich niet doen. Stany werd op 11 december 57 jaar en dat moest gevierd worden.

Een statement in al zijn facetten

Stany’s vette verjaardagsshow is een revue in het klein. De volledige hoofdcast van De Winterrevue, met uitzondering van Ingeborg en Britt Van der Borght, tekent present. Ook het decor en de band (weliswaar in kleinere setting) werd gerecycleerd van vorige week en zo profiteert Stany’s Vette Verjaardagsshow van de restanten van een show die niet meer mocht doorgaan.

Wat vooral opvalt is de ongedwongenheid en plezier waarmee het team op het podium staat

Stany praat een show aan elkaar die op enkele dagen tijd in elkaar is gezet en doet, zoals hij het zelf zegt: ”Mijn eigen goesting, want het is mijn verjaardag”. Een allegaartje van nummers passeert. Ann Van den Broeck en Helle Vanderheyden brengen nummers uit onder andere Mamma Mia! en Evita en zorgen vooral voor de gevoelige noot.

Laurenz Hoorelbeke zorgt voor mannelijke versterking in dat musicalduo, terwijl Patrick Onzia meer inzet op ‘gouwe ouwe’ met medleys van Tom Jones en Marco Borsato.  Dirk Van Vooren haalt zijn typetje “Benny” weer boven en krijgt de zaal helemaal mee met een tien jaar oude sketch waarin zowat elke superster de revue passeert en Stany zelf praat de show op geheel eigen wijze aan elkaar én waagt zich zelfs ook aan wat zangnoten.

Op enkele dagen tijd een volwaardige show in elkaar steken in deze omstandigheden, vergt ballen

Wat vooral opvalt is de ongedwongenheid en plezier waarmee het team op het podium staat. De teleurstelling van vorige week heeft plaats gemaakt voor ‘goesting’. Het publiek kocht razendsnel kaartjes en geniet zienderogen. Deze voorstelling is in alle opzichten een overwinning. Op enkele dagen tijd een volwaardige show in elkaar steken in deze omstandigheden, vergt ballen. Maar niemand zal ontkennen dat Crets die ook effectief heeft. Een revue maken voor 200 man, het kan dus. Maar laat ons hopen dat het geen gewoonte moet worden.

Door Lien van Doorslaer

Foto’s: Wendy de Noier