Spring Awakening

Vorig weekend bracht Karthago het gewaagde, gelaagde, maar vooral geslaagde Spring Awakening ten tonele en zet met deze productie gigantische stappen in het musical amateurcircuit. 

Gewaagd, gelaagd

Spring Awakening speelt zich af in Duitsland aan het einde van de 19e eeuw. Centraal staan jongeren die op zoek zijn naar zichzelf en hun bloeiende seksuele verlangens. Deze exploratie naar het eigen individu wordt echter ondermijnd door ouderlijke moraliteit en vastgeroeste idealen. Verzetten tegen gevestigde waarden en normen en het ontwikkelen van je eigen identiteit, zijn zeer hedendaagse en herkenbare thema’s en zetten menig mens zo aan het denken bij de belevenis van dit stuk.

Zangmatig zit deze productie erg strak. De stemmen klinken vol en harmonisch samen

Spring Awakening is een beladen musical. Voor velen worden in deze productie grenzen overschreden door scènes die men zelf nooit zou willen of kunnen neerzetten. Mishandeling, seksuele uitspattingen en zelfmoord zijn maar enkele van de thema’s die aan bod komen. Gezien de leeftijd van de spelers en de diepgaande thematiek, is het een knappe prestatie van iedere acteur om dit te brengen. Naar inleving toe kan er misschien meer diepgang in de personages worden gestoken, zodat het geheel een rauwer kantje krijgt, maar niettegenstaande maakt Karthago de beloftes waar.

Zangmatig zit deze productie erg strak. De stemmen klinken vol en harmonisch samen, sommigen zelfs heel volwassen, wat een mooi cachet aan hun personages geeft. ‘Helemaal fuck’ is hét nummer dat het meest indruk geeft qua volledige overgave van eenieder van hen, maar veel intieme nummers weten ook danig te raken. Daarbovenop krijg je regelmatig de ondersteuning van vloeiende dansbewegingen die een mooie aanvulling van het geheel zijn. Een pluim naar het orkest dat dit alles tevens vlotjes mee in goede banen leidt!

Karthago bewijst met dit stuk dat ze gigantische stappen in de goede richting zetten

Het lichtplan levert prachtige beelden op en weet een zeer bijzondere sfeer te creëren. Het uiterst minimalistische decor weet ook op inventieve wijze verschillende ruimtes weer te geven. Ondanks dat het voornamelijk om één groot decorelement gaat, brengt het boeiende afwisselingen teweeg. Zet daar de kleurrijke kledij tegenover en je krijgt een zeer mooi plaatje.

Karthago bewijst met dit stuk dat ze gigantische stappen in de goede richting zetten en met hun hoogstaande musicalkeuzes een plaats in het amateurcircuit verzilveren. Meer informatie vind je op www.vzwkarthago.com.

Door Wesley Van der Veken

Foto’s: Erik Duinslaeger