Spamalot

Laten we eens gek doen, dachten ze bij Musicalcompagnie Mithe. We brengen de absurd-komische musical Spamalot! Dat moet wel lukken na al die ‘kleinere’ musicals. Maar het werd een queeste van jewelste, want met vijftien acteurs de juiste karakters, de juiste choreografieën en het juiste gevoel op het podium neer te zetten, is nu eenmaal geen gemakkelijke opdracht. Maar het bloed, het zweet en de tranen hebben opgebracht!

Naturel en flair

Spamalot is gebaseerd op de film Monty Python and The Holy Grail. Koning Arthur gaat samen met zijn trouwe metgezel, (paard?) Patsy, op zoek naar ridders om hem te vergezellen naar Camelot. Onderweg ontmoet hij mede- maar ook tegenstanders. Wanneer God de Vader zelf de Ridders van de Ronde Tafel een queeste naar de Heilige Graal oplegt, gaan de poppen aan het dansen. De groep wordt uit elkaar geslagen, zal het de Koning lukken om een happy end aan deze musical te breien?

De acteurs en actrices nemen je zeer overtuigend mee naar die vreemde, absurde wereld van Koning Arthur

Wanneer je zaal Heliand in Heverlee binnenkomt, krijg je, zoals gebruikelijk, dadelijk de mogelijkheid om een programmaboekje te kopen. Maar naast een Playmobil-kasteel, staan er ook ‘Heilige Gralen’ in de vorm van mokken te koop. Al blijkt later tijdens de show, dat de Heilige Graal toch ‘iets meer dan een koffie ‘jatte’ is’. De scène is kaal en blijft dit, op de aanwezigheid van enkele rekwisieten na, heel de voorstelling. Achteraan hangt een podium breed gaasdoek waarop de decors worden geprojecteerd. Het Playmobilkasteel bij de inkom staat er duidelijk niet toevallig. Alle projecties bestaan uit levensgrote Playmobil decors, wat wonderlijk goed werkt.

De grote, lege scène wordt voortreffelijk gevuld door de vijftien protagonisten. De leuke, afwisselende en energieke choreo’s zijn goed ingeoefend en mogen gerust gezien worden. De talrijke kostuums, voor sommige ensembleleden zijn er een tiental, zijn allemaal knap en helpen mee de juiste sfeer voor elke scène te zetten. Het lichtplan is doeltreffend, al mankeert er soms wat licht op de voorscène. Het geluid is meestal goed, maar er zijn nog wat te veel technische foutjes.

Alle projecties bestaan uit levensgrote Playmobil decors, wat wonderlijk goed werkt

De acteurs en actrices nemen je zeer overtuigend mee naar die vreemde, absurde wereld van Koning Arthur. Hun sterkste punt is zeker en vast de naturel en flair van hun spel. Je gelooft hen heel gemakkelijk en er zit geen zwakke schakel in. Zangtechnisch is het niet allemaal even sterk al storen de mindere momenten niet, je vraagt je eerder af of het de bedoeling is of niet. Het werkpunt voor deze groep, is de timing. Zowel in komische elementen als het niet laten stilvallen van de show tijdens de scènewissels. Als dit eenmaal op punt staat, ga je hier als publiek van begin tot einde meegesleept worden in deze wonderbaarlijke wereld van Monty Python-humor. Als die je niets zegt, kan je altijd gaan zoeken naar de Broadway parodieën die doorheen de hele show te vinden zijn.

Spamalot speelt nog tot en met 26 mei te Heverlee (Leuven). Meer info & tickets op www.mithe.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Patrick Defort