Shauni Rau en Thomas Van Goethem


Net zoals voorgaande seizoenen brengt Music Hall ook dit jaar een Van Hoorne sprookjesmusical met een volledig Vlaamse cast. Thomas Van Goethem zal in Rapunzel geen prins spelen, maar een kappersknecht. Maar hij hoopt alvast om toch de prinses te kunnen strikken. Deze zal gespeeld worden door The Voice revelatie Shauni Rau. Musical Vibes sprak met dit leuke musicalkoppel over hun rol in Rapunzel.

Zeer spannend

Shauni, hoe bevalt het musicalgenre jou?

Shauni: Het is helemaal iets anders dan wat ik tot nu deed, maar superleuk. Het is wel heel zwaar werken met de repetities. Moeilijk, maar heel tof. Qua techniek heb ik toch nog wel wat werk, omdat het genre toch iets anders is. Maar ik denk niet dat ik het helemaal moet veranderen. Sowieso kan je zangtechniek altijd wat bijgeschaafd worden en moet je altijd blijven bijleren. Acteersgewijs is het voor mij helemaal van nul beginnen eigenlijk. Maar ik doe het met alle plezier en ze zeggen mij toch dat ik heel snel bijleer, dus dat moet ook wel in orde komen. Ik heb natuurlijk ook heel veel hulp van Thomas.

shaunie2

Thomas: Dat is altijd wel spannend natuurlijk. Ook voor mij, al heb ik dan toch al wat musicalervaring, het blijft altijd een uitdaging met iemand nieuw naast je. Zeker omdat ik al heel veel met Anne (Van Opstal) op het podium heb gestaan, mijn beste vriendinnetje, en ineens is dat iemand helemaal nieuw. Dan hoop je bij die eerste repetitie toch dat het iemand tof zal zijn, iemand die heel goed meevalt. Dat weet je nooit op voorhand.

Shauni: Ik moet natuurlijk hele grote schoenen vullen. Anne heeft heel veel ervaring en doet dat super goed en nu plots moet ik het doen. Zonder ervaring en dat is dan wel wat schrikken: “Gaat het wel lukken?” Maar tot nu toe gaat het wel. We zijn nog geen grote problemen tegengekomen.

Thomas: Het daagt mij ook ergens uit om het weer wat anders te doen. Daar waar ik met Anne kon terugvallen in mijn comfort zone, is dit nu weer nieuw. Dat prikkelt mij ook extra om nog harder aan alles te werken. Dat is super, zo’n nieuwe uitdaging is heel leuk.

Het is heel laagdrempelig, het veinst ook geen grote musical met toeters en bellen te zijn

Je bent geen prins deze keer, maar een kappershulpje?! Wat is er gebeurd?

Thomas: Ja, ik heb het me laten vertellen. Zoals altijd is de befaamde Van Hoorne-saus over een bestaand sprookje gegoten. Ik moet wel eerlijk zijn, het is mij ook nog allemaal een raadsel. Wat ik wel al weet is dat er geen boze stiefmoeder in zit, als in het sprookje zoals iedereen het kent. Maar er zitten dan wel twee tovenaars in en een kapper en zijn kappersknecht. De kapper is de Koninklijke kapper en de kappersknecht wordt wanneer hij het verhaal hoort van die prinses in de toren smoorverliefd op het beeld van dat meisje.

Shauni: Ik denk dat we elkaar dan al ontmoet hebben ook hoor.

Thomas: Hebben we dat? Shauni heeft het duidelijk al verder gelezen (lacht).

Shauni: Ja, ik heb het al wat verder doorgelezen natuurlijk. Ik moet toch goed voorbereid zijn!

Thomas: Ja, dat is waar, je hebt groot gelijk!

Shauni: Rapunzel wil dus haar haar laten knippen bij de kapper en dan wordt ze ontvoerd, dus we gaan elkaar al ontmoet hebben voor de torenscène. Dan wordt het liefde op het eerste zicht.

shaunie3

Thomas: Kijk, zo kom je iets te weten dus hé. Ik ben dan ook wel later in het proces gestapt, moet ik er bijzeggen. Ik vind het wel leuk, het is een keer iets anders. Je merkt ook wel bij die Van Hoorne producties dat dat soort twistjes het publiek de eerste vijf minuten misschien vreemd doet opkijken, maar dan zijn ze mee. Dan vinden ze het juist tof dat het een iets andere versie is. Ik dacht initieel dat de kinderen het Disney verhaal zouden willen te zien krijgen, maar nee! Zij zijn de eersten om mee in die boot te springen, dat recept werkt dus wel echt. Het is heel laagdrempelig, het veinst ook geen grote musical met toeters en bellen te zijn. Er is een eenvoudig decor met een hele kleine cast. Een kleine, maar goede cast, ik denk dat ik dat gerust zelf mag zeggen. Dat is een genre apart.

Shauni: Maar het werkt.

Ondanks het feit dat we een hele twist aan het verhaal geven, moet de romantiek er in blijven

Je ziet er fantastisch uit als Rapunzel. Hoe lang moet je je haar laten groeien?

Shauni: Wel, ik ben begonnen toen ik 5 jaar was (lacht). Nee, deze ochtend zijn we in totaal ongeveer drie kwartier bezig geweest. Dat valt eigenlijk nog heel goed mee.

Thomas: Ze hebben wel met drie tegelijkertijd aan jou gewerkt hoor!

Shauni: Ja, op het einde was dat even nodig om op tijd op het podium te geraken, dat is wel waar. Maar op zich valt het mee. Het is wel heel warm en zwaar. De vlecht zit zelfs met drukknopen vast op mijn schouder, omdat het gewicht anders te veel wordt. Vanmiddag ben ik dus zo een pizza gaan eten, want om voor die korte tijd alles uit te doen was de moeite niet. Heel grappig om die kinderen hun reactie te zien toen ze Rapunzel pizza zagen eten. Met een kappersknecht dan nog.

Thomas: Jazeker, ‘bonding’ hé. Zien of ik die eerste kus al kon binnenhalen (lacht). Ik ga er toch van uit dat er een kus in voor komt. Ik hoop van wel. Shauni haar vriend is er ook bij, ik heb dat sowieso al afgesproken met hem (lacht). Dus als er geen in het script staat, zal er toch een komen! Ik denk ook wel dat elk kind dat verwacht. Want ondanks het feit dat we een hele twist aan dat verhaal geven, moet die romantiek er in blijven. Met een kus op het einde en het applausje dat er bij hoort. Dat moet je hebben. En de “Aaaah, het is gelukt” met al de kinderen op het puntje van hun stoel! Dat werkt. Dat is een zaak die je nooit mag veranderen.

rapunzelantwerpen28aug12

Wanneer en waar zal Rapunzel te zien zijn?

Shauni: In de kerstvakantie spelen we in de Capitole in Gent.

Thomas: En in de krokusvakantie in de Stadsschouwburg van Antwerpen.

Meer info & tickets over Rapunzel vind je via www.musichall.be.

Door Patrick Defort

Foto’s: Wendy de Noier