Ruben Van Keer


Wolfgang Amadeus Mozart wordt vaak omschreven als de eerste echte rockstar. Over het opmerkelijke leven van deze eigenzinnige componist werd in de jaren negentig een succesvolle musical geschreven, en die komt nu eindelijk naar Vlaanderen. Ruben Van Keer studeerde in Londen en speelde al op West End, maar heeft met Mozart zijn eerste hoofdrol in eigen land te pakken. Musical Vibes sprak met Ruben op de Cultuurmarkt in Antwerpen.

Mijn eerste hoofdrol in eigen land, dat is best wel speciaal

Je speelt momenteel in Bat out of hell, de musical rond Meat Loaf, maar zal niet mee met deze productie naar Canada reizen. In plaats daarvan ben je binnenkort te zien als Mozart in de gelijknamige musical. Hoe belangrijk is deze rol voor jou?

Bat out of hell gaat inderdaad nog naar Canada van oktober tot januari. Het feit dat ik niet meega, betekent meteen dat de rol van Mozart heel belangrijk is voor mij. Ik heb het verhaal en de nummers leren kennen toen ik muziektheater studeerde en ik voelde toen al dat het iets voor mij was en dat ik dit ooit heel graag wou doen. Ik ben blij dat ik die kans nu krijg.

Wat voor musical is Mozart?

De hele levensloop van Mozart zou wat veel zijn voor een show van enkele uren, maar toch volgen we Mozart van als hij kind is tot hij sterft. Het stuk focust eigenlijk vooral op de strijd tussen de mens Mozart en al zijn emoties, dromen en ideeën enerzijds en zijn talent anderzijds. Je zou denken dat het leven makkelijk is als je zo getalenteerd bent, maar dat was in zijn geval helemaal niet zo. Mozart was iemand die steeds zichzelf wou blijven als het op muziek aankwam. Hij liet zich niet leiden door wat andere mensen dachten of zeiden. Veel mensen, waaronder zijn eigen vader, hebben hem gevraagd om zijn muziek wat eenvoudiger te maken, maar hij bleef volhouden dat elk nootje noodzakelijk was. De musical gaat over de strijd tussen de artiest en de buitenwereld, die niet wilt dat je je eigen ding blijft doen. Ook het zware leven dat hij heeft gehad, met het vele reizen bijvoorbeeld, maakte het er niet makkelijker op. Er zitten dus heel veel verschillende lagen in de voorstelling.

 Ik heb het verhaal en de nummers leren kennen toen ik muziektheater studeerde en ik voelde toen al dat het iets voor mij was en dit ooit heel graag wou doen

Maakt dat de voorstelling net zo interessant voor jou?

Absoluut! Als acteur is dat natuurlijk fantastisch. Mozart heeft zoveel meegemaakt en ging tijdens zijn leven door zoveel verschillende soorten emoties en dat is als acteur interessant om te spelen.

Welke mensen zijn van belang geweest in het leven van Mozart en zullen dus ook in de voorstelling te zien zijn?

In de eerste plaats natuurlijk zijn familie: zijn vader, moeder en zus. Ook Barones Von Walstätten en de componist Salieri komen veel aan bod. En ook aartsbisschop Colloredo is een heel belangrijke rol. Dit zijn niet de enige personages natuurlijk, de cast van Mozart is heel groot.

Hoe ben je bij de productie terechtgekomen?

Ik kreeg op een dag, toen ik in Engeland was, een mailtje met de vraag of ik wilde auditeren. Via via had ik al gehoord dat Mozart naar Antwerpen zou komen, maar ik had er verder niet bij stilgestaan, want ik zou met Bat out of hell spelen tot januari. Ondanks het feit dat ik een contract had bij Bat out of hell, hadden ze toch graag dat ik auditie kwam doen. Dat kwam net uit, want op het moment van de audities had ik net vakantie en was ik in het land. Ik heb dan mijn kans gewaagd en nu zit ik dus hier (lacht).

Het wordt heel bombastisch: veel licht en geluid en grote projecties

Het is ook je eerste hoofdrol in eigen land.

Klopt, in Engeland was ik understudy van de hoofdrol en nu speel ik mijn eerste hoofdrol in eigen land. Dat is best wel speciaal, in mijn thuisland en in mijn eigen taal. Het gaat heel leuk zijn!

Hoe zie je je toekomst eigenlijk? Zou je graag meer in eigen land spelen of toch liever in Engeland?

Om eerlijk te zijn weet ik het niet, maar ik wil zeker nog wel terug naar Londen. Ik probeer eigenlijk niet te veel na te denken over wat ik zou willen doen. Ik laat komen wat er komt. We zien wel waar we uitkomen!

En Mozart was dus een rol die al lang op je verlanglijstje stond. Weet je eigenlijk al hoe het totaalplaatje er zal uitzien?

Vooral heel veel en groots allemaal: veel licht en geluid en grote projecties. Dat bombastische past echt wel bij dit stuk.

Ik probeer eigenlijk niet te veel na te denken over wat ik zou willen doen. We zien wel waar we uitkomen!

Wanneer beginnen jullie eraan?

We starten met repeteren op 22 oktober en we gaan spelen van 10 december tot het einde van het jaar.

Succes!

Voor tickets en meer informatie surf naar www.musichall.be.

Door Tatiana van den Branden

Foto: Wendy de Noier
Scènefoto’s: Deen van Meer