Roodkapje


De herfstvakantie werd alvast sprookjesachtig ingezet met de première van Roodkapje. Music Hall ging de uitdaging aan om dit klassieke verhaal in een nieuw jasje te stoppen. Een boeiende intertekstuele oefening die een erg komisch eindresultaat oplevert.

Klassiek sprookje in een nieuw, intertekstueel jasje

Het basisverhaal blijft uiteraard bewaard. Roodkapje (Lauren De Ruyck) moet koekjes naar haar zieke oma brengen, maar de Grote Boze Wolf (Jo Hens) doet er alles aan om het meisje van het pad – waar ze van haar mama om geen enkele reden van mocht afwijken – weg te krijgen. Nieuw is dat het verhaal doordrenkt is van verwijzingen naar andere sprookjes, verhalen en musicals. Roodkapje loopt tijdens haar zoektocht naar het huis van oma enkele opmerkelijke figuren tegen het lijf.

Lauren De Ruyck is een sprankelende Roodkapje, die alles geeft op het podium. Dans, zang en acteerwerk; alles gebeurt met evenveel overtuiging

Om te beginnen is er Casper het spookje. Oonagh Jacobs kan in deze rol haar danstalent kwijt en valt daarnaast ook op als Loupette door haar enthousiasme en uitstraling. Even later komt Roodkapje het olijke konijnenduo Whoppie en Floppy tegen. Charline Catrysse en Michaël Zanders zijn perfect op elkaar afgestemd. Het publiek eet uit hun hand, euhm poot, telkens wanneer ze weer eens fel met elkaar in discussie gaan om het even later weer terug goed te maken. Dit alles gebeurt in het West-Vlaams; een gewaagde keuze voor een kindermusical, maar het werkt fantastisch goed. En dan is er nog de blauwe fee. Jawel, die van Pinokkio. Maar zoals dat een goede fee betaamt, helpt ze graag iedereen uit de nood, ook Roodkapje dus. Deborah De Ridder, die ook de rol van moeder speelt, zet een leuke chaotische fee neer die straalt, net zoals de vele lichtjes in haar grote pruik. Brent Pannier praat het verhaal op een boeiende manier aan elkaar als jager-verteller.

Alle nevenfiguren hebben één doel: Roodkapje helpen. Lauren De Ruyck is een sprankelende Roodkapje, die alles geeft op het podium. Dans, zang en acteerwerk; alles gebeurt met evenveel overtuiging. Waarschuwing: het lied ‘Ik wil vrij zijn’ zit over enkele weken nog steeds in je hoofd. Dan is daar nog de Boze Wolf, of moeten we Willy zeggen? Jo Hens, geholpen door een prachtig kostuum, amuseert zich duidelijk in deze rol. Wie een eng, dreigend beest verwacht, is eraan voor de moeite. Willy is een zelfingenomen ijdeltuit die de bosbewoners tegelijkertijd vrezen en aanbidden. Erg leuk gedaan. Het geheel wordt dan ook nog eens overgoten met een modern sausje.  Een Engels woordje hier en daar, een boze heks die lijdt aan een burn-out, het zit er allemaal in. De interactieve intermezzo’s, leuke choreografieën, mooie kostuums en het kleurrijke decor maken het helemaal af.

De interactieve intermezzo’s, leuke choreografieën, mooie kostuums en het kleurrijke decor maken het helemaal af

Roodkapje, de sprookjesmusical is een voorstelling die niet alleen de kleine Roodkapjes en Wolfjes kunnen smaken, maar die ook de ouders weet te boeien. Geniet van het aloude verhaal en ga de uitdaging aan: hoeveel andere sprookjes en verhalen herken jij?  

Roodkapje is nog tot en met 30 december te zien in Antwerpen, Gent en Hasselt. Voor meer informatie en tickets surf je naar www.musichall.be.

Door Tatiana van den Branden

Foto’s: Wendy de Noier