Repetities De Passie

Een evenement dat we alvast in onze agenda voor april 2020 moeten vastleggen is De Passie. Een openluchtspektakel die pas voor de vierde maal in Vlaanderen zal vertoond worden. Het is het wereldberoemde paasverhaal van Jezus Christus in een muzikale uitvoering die maar elke twee jaar één keer wordt opgevoerd. In 2014 werd dat voor de eerste keer in Vlaanderen, meer bepaald in Merchtem, georganiseerd. Niet minder dan 8000 toeschouwers zijn daar op afgekomen en via de televisie hebben het nog eens ruim 800.000 mensen gevolgd. Geena Lisa en Jonathan Demoor namen toen de hoofdrollen voor hun rekening en de regie was in handen van Stijn Coninx. In 2016 was Ieper aan de beurt, met een bewerking die gelinkt was aan Wereldoorlog 1. In 2018 werd het verhaal opgevoerd in Lier. Deken Raf Vermeulen van de Parochie Sint Niklaas, coördinator Chris De Beer en Christof Bouweraerts zijn de drijvende krachten achter de editie 2020.

Nét iets anders

Wie in het theater- en musicalmilieu aan Sint Niklaas denkt, kan dat niet zonder Stefan Van Guyse in dat beeld te plaatsen. Stefan, de bezieler van Jeugdtheater Ondersteboven (JTO) is door de mensen van de Parochie gecontacteerd omwille van zijn onbetwistbare kwaliteiten als regisseur en omdat hij tevens goede relaties onderhoudt met het professionele circuit. Zo zal De Passie worden opgevoerd door een knappe cast met bekende musical-, theater- en televisieacteurs. Voor het ensemble en de scènes waar veel volk voor nodig is kan Stefan uiteraard rekenen op zijn leerlingen binnen JTO en op enthousiaste liefhebbers uit de regio.

Stefan vertrekt voor deze editie met de tekst van Johan De Paepe, die de editie in Lier heeft geregisseerd. Stefan heeft er een eigen bewerking van gemaakt en wil de nadruk leggen op het “van alle tijden zijn” van dit verhaal. Over het hebben van een visie, en die met de beste bedoelingen naar buiten brengen. Als die “goede bedoelingen” dan misbegrepen worden kan dat nefaste gevolgen hebben. Zoals in het verhaal van Jezus, die er uiteindelijk voor vermoord is.

Met de inbreng van enkele popnummers, wil hij bekomen dat jongeren meer naar de teksten gaan luisteren en de boodschap die er vaak in verwerkt zit. Daarmee wil hij dat muziek en tekst een andere invulling krijgen bij de jongeren. Het verhaal gaat ook over inclusie en uitsluiting. In de cast neemt Jelle Palmaerts, een man met het syndroom van Down, een belangrijke rol voor zijn rekening. En Tom Van Peer, gelauwerd stadsbeiaardier (in Lokeren) en componist voor piano en beiaard, is blind. Samen met het Chorale Africaine Gospel zal hij de muzikale sfeer in de voorstelling mee bepalen. Het betrekken in deze productie van mensen die net iets “anders” zijn benadrukt nog eens de boodschap die ze willen overbrengen.

Musical Vibes was getuige van de eerste lezing vorige vrijdag en was alvast onder de indruk van de gedrevenheid van de cast, en hoe ze al snel elke rol zijn gaan uitdiepen met hun eigen interpretatie. Dat het een indrukwekkende voorstelling zal worden lijdt geen twijfel. Noteer: Grote Markt in Sint Niklaas op 4 april 2020!

De cast: Brent Pannier (Jezus), Jan Schepens (Judas), Katrien De Becker (Maria), Marjan De Gendt (Maria Magdalena), Yemi Oduwale (Petrus), Jasper Heyman (Johannes), Harry Deswarte (Kaiafas), Peter Thyssen (Pilatus), Jelle Palmaerts.

Muzikale leiding en coördinatie: Jan en Franky Wagemans.

depassie.be

Door Jean Paul De Corte